Магера сумнівається у дострокових виборах, але чекає нову ЦВК

Четвер, 4 серпня 2016, 05:03

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера сумнівається у тому, що дострокові вибори до парламенту відбудуться впродовж року.

"Інтуїція мені підказує, що дострокових виборів у цьому році не буде. І я великий скептик проведення позачергових виборів навесні наступного року", – сказав він у інтерв’ю "5 каналу" ввечері 3 серпня.

"Конституція містить лише три підстави для дострокового припинення повноважень парламенту: 1) парламент протягом 30 днів не може розпочати засідання протягом чергової сесії; 2) коли протягом 1 місяця не сформовано коаліцію у Верховній Раді або після розпуску попередньої коаліції не сформована нова; 3) коли протягом 60 днів не сформовано Кабінет міністрів після його відставки чи з інших підстав припинення повноважень уряду", - нагадав Магера

За його словами, на сьогодні немає жодної з цих підстав.

Коаліція може існувати формально, може існувати фактично на сьогодні, вона існує формально, де-юре, зазначив Магера.

"Гіпотетично, якщо допустити, що одночасно в Україні буде всі три підстави для дострокового припинення повноважень парламенту, це не означає, що такі вибори проводяться автоматично. Ні. Згідно з Конституцією, розпускати парламент – це конституційне право, а не обов’язок президента України", – наголосив заступник голови ЦВК

На думку Магери, зваживши на різні обставини – фінансову кризу, військові дії, – президент може не розпускати Верховну Раду, а "змусити парламентські фракції дійти якоїсь згоди нормалізувати роботу цим правом скористатися, або це.

При цьому він погодився, що ЦВК – "як учень, якого залишили на третій рік".

"ЦВК не може середньостроково чи довгостроково планувати свою роботу. Це є і співпраця з міжнародними структурам – ОБСЄ, Рада Європи… Зараз у Центральінй виборчій комісії немає на керівній посаді жодної людини, в тому числі й мене, яка могла б пообіцяти і сказати: так, ми беремо такий напрямок нашої діяльності…" – пожалівся Магера.

По-суті, члени ЦВК "сидять на валізах".

"Тому що взяти на себе відповідальність і спланувати роботу наших наступників - це дещо некоректно відносно них самих", – сказав Магера.

"Тому ми всі, як і суспільство, чекаємо того, що нарешті президент і парламент визначаться з цього приводу і приймуть рішення", – додав він.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...