Луценко: основний фактор "Іловайської трагедії" - пряме вторгнення РФ

П'ятниця, 2 вересня 2016, 15:43

Основним фактором подій під Іловайськом в кінці серпня 2014 року стало пряме вторгнення Збройних сил Російської Федерації на територію України.

Такі висновки експертизи озвучив генеральний прокурор Юрій Луценко в п'ятницю на засіданні комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони.

"Фактор п'ятий, який, за висновками експертів, єдиний знаходиться в прямого причинно-наслідковому зв'язку з "Іловайською трагедією", стала військова агресія Збройних сил Російської Федерації РФ, пряме військове вторгнення на територію України", – сказав він.

Луценко зазначив, що найбільш масштабне вторгнення Збройних сил РФ сталося о 4.00 ранку 24 серпня 2014 року.

"Сили вторгнення складалися з 9 батальйонно-тактичних груп. 3,5 тис. осіб особового складу перейшли кордон України. Кордон також перейшло до 60 танків, до 320 БМД, БМП, до 60 гармат, до 45 мінометів, 5 ПТРК", – розповів він

Генпрокурор заявив, що на військовій техніці ВС РФ були зняті або замасковані розпізнавальні знаки.

"У той же час, з метою введення в оману і подальшого вбивства українських військовослужбовців, на російську техніку були нанесені розпізнавальні знаки українських підрозділів, що прямо забороняється Женевською конвенцією", – підкреслив він.

За словами Луценка, співвідношення українських силових підрозділів до російських силам вторгнення і терористичних організацій "ДНР" та "ЛНР" в районі Іловайська на той момент складало: по особовому складу 1 до 18, по танках - 1 до 11, по бронетехніці - 1 до 16 , по артилерії - 1 до 15, по "град" - 1 до 24.

Крім того, угрупування Збройних сил РФ уздовж східного кордону України, поблизу до української території, на той момент налічувала 35 батальйонно-тактичних груп і ротно-тактичних груп, що в сумі складало не менше 45 тисяч військовослужбовців, до 160 танків, 1 тис. 360 БМП і БТР, 350 одиниць артилерії, 130 одиниць РСЗО, 192 бойових літака, 137 вертольотів.

"Оцінюючи цю реальну загрозу російського вторгнення на всій ділянці кордону, Збройні сили (України) не мали достатню кількість сил для нарощування військ на Донецькому напрямку і одночасного забезпечення оборони всій протяжності українського кордону", – зазначив Луценко.

Генпрокурор підкреслив, що в результаті вторгнення Збройних сил РФ і їх просування в напрямку Іловайська 24-25 серпня 2014 року батальйони МВС "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", батальйон Нацгвардії "Донбас", а також війська сектора "Б", які знаходилися в районі Іловайська, потрапили в оточення.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування