Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Беслані напали на журналістів, поліція не втручалася

Субота, 3 вересня 2016, 16:27

У першій школі Беслана скоєно напад на кореспондентів "Нової газети" і "Таких справ" Олену Костюченко та Діану Хачатрян.

Як повідомляє "Нова газета", матерів з організації "Голос Беслана", які зібралися в спортзалі на панахиду за загиблими заручникам, оточила велика кількість людей у цивільному. Багато з них - молоді осетини в майках з написом "Антитерор".

Елла Кесаєва, мати Заріни Кесаєвої, яка була в заручниках у школі, знімала людей в цивільному на камеру. Вони вихопили з її рук камеру і порвали на Еллі плаття.

У цей момент Костюченко дістала свій телефон і стала знімати те, що відбувається. У журналістки також вихопили телефон, заламали їй руки і волоком протягли через весь спортзал і двір школи за металеві рамки. Там людей в цивільному зупинили поліцейські. Вони сказали Костюченко, що знають тих, хто на неї напав, і повернуть їй телефон.

Олена перебувала поруч з поліцейськими, коли до неї підійшов молодий чоловік у майці "Антитерор" і облив її зеленкою. Поліцейські не спробували його затримати.

Кореспондент порталу "Такі справи" Діана Хачатрян спробувала зняти Костюченко та сліди зеленки на її одязі і обличчі. У цей момент інший чоловік в майці "Антитерор" вдарив Діану по спині, відібрав телефон і не поспішаючи пішов. Поліцейські знов не зробили спроби затримати чоловіка.

"Нова газета" зазначає, що, коли Костюченко збиралася дати пояснення поліції, поліцейські не представлялися і ховали жетони.

Також після нападу до Костюченко та матерів "Голосу Беслана" підійшла керівник комітету "Матері Беслана" Сусанна Дудієва і сказала: "Ви (звертаючись до матерів з "Голосу") можете повернутися в спортзал першої школи. А ти (звертаючись до Костюченко) - сиди тут. Вічно, коли сюди приїжджає "Нова газета", щось трапляється. Я не хочу вас тут більше бачити. Телефон тобі віддадуть після дослідження".

Крім того, за словами Хачатрян, Костюченко була побита наглядачем кладовища, дитина якого загинула в теракті.

"Ми удвох з Оленою (Костюченко) йшли на кладовище. До нас підійшов чоловік у цивільному, з капелюхом на голові. Як нам сказали пізніше - це наглядач кладовища, його дитина загинула в теракті. Він підійшов до нас і велів "забиратися звідси". Взяв нас за шкірку, поволік по підлозі, потім зупинився, почав бити Олену, вдарив її по обличчю. Він вирішив, що це ми у всьому винні, організували акцію 1 вересня", - сказала вона.

За словами Хачатрян, метрах в семи від них стояли поліцейські, які нічого не робили.

Видання зазначає, що федеральні правоохоронні органи взяли ситуацію під контроль.

"Нова газета" має намір звернутися до Слідчого комітету за фактом бездіяльності поліцейських під час нападу на журналістів.

1 вересня Костюченко та Хачатрян вже були затримані поліцією. Вони знімали акцію протесту жінок з "Голосу Беслана". Під час панахиди матері зняли піджаки, сорочки і залишилися в майках із звинуваченням на адресу президента РФ Володимира Путіна. Жінок грубо затримали.

Костюченко та Хачатрян пізніше були відпущені, а матерів з "Голосу Беслана" суд засудив до штрафів і громадських робіт.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: