Мін'юст РФ визнав "Левада-центр" "іноземним агентом"

Понеділок, 5 вересня 2016, 23:36

Міністерство юстиції РФ включило дослідницьку організацію "Аналітичний Центр Юрія Левади" в реєстр некомерційних організацій, що виконують функції іноземного агента.

"Факт відповідності організації ознакам некомерційної організації, яка виконує функції іноземного агента, встановлений під час проведення Головним управлінням Мін'юсту Росії по Москві позапланової документарної перевірки", - сказано в заяві Мін'юсту РФ.

Заступник директора "Левада-центру" Олексій Гражданкін заявив "Інтерфаксу", що статус іноземного агента "створить певні труднощі в частині взаємодії з іншими організаціями", однак "не вплине критично" на роботу організації.

"Ми орієнтовані в першу чергу на внутрішньоросійського клієнта, скорочуємо кількість договорів з іноземними клієнтами та сподіваємося, що цей статус з нас знімуть", - сказав він.

У свою чергу глава центру Лев Гудков заявив "Дождю", що рішення може означати "згортання і припинення діяльності "Левада-центру".

Раніше визнати "Левада-центр" "іноземним агентом" Мін'юст попросив рух "Антимайдан".

В організації заявили, що центр проводить дослідження "по лінії міністерства оборони США на замовлення Вісконсинського університету".

Директор "Левада-центру" Лев Гудков тоді заявив, що співпраця з Вісконсинським університетом ніяк не пов'язана з американським військовим відомством.

За інформацією Медузи, статус "іноземного агента" присвоюється тим некомерційним організаціям, які, на думку Мін'юсту, отримують фінансування з-за кордону і одночасно займаються політичною діяльністю.

Такі НКО зобов'язані повідомляти, що є "іноземним агентом", а також змушені частіше здавати звітність та проходити аудит, що значно ускладнює їхню діяльність.

У 2016 році був прийнятий закон, що уточнює поняття політичної діяльності НКО. До неї, зокрема, було вирішено віднести "формування суспільно-політичних поглядів шляхом соцопитувань".

"Аналітичний центр Юрія Левади" ("Левада-центр") - одна з трьох найбільших організацій, що займаються в Росії дослідженням громадської думки, поряд з державним ВЦВГД і Фондом "Громадська думка" (ФГД).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування