ФСБ готове вручити звинувачення кримському журналісту Семені

Вівторок, 6 грудня 2016, 15:57

Слідство у справі кримського журналіста Миколи Семени в Росії завершено, слідчий ФСБ РФ планує вручити йому звинувачувальний акт 7 грудня.

Як повідомляє "Крим.Реалії", незабаром справу спрямують до прокуратури, а потім – до суду.

Журналіста звинувачують у закликах до порушення територіальної цілісності Росії (ч. 2 ст. 280.1 КК РФ) за статтю на сайті "Крим.Реалії" під заголовком "Блокада – необхідний перший крок до звільнення Криму". По суті, це колонка у розділі "Думки" з позитивною оцінкою блокади.

Слідство вирішило, що в ній Семена закликає до повернення півострова під контроль України, а отже й до порушення територіальної цілісності Росії.

Журналіст заявив, що його публікація з'явилася в результаті дискусії, яка розгорнулася в українських ЗМІ після початку акції з торговельної блокади півострова, організованої у вересні 2015 року добровольцями й кримськотатарськими активістами.

На руках у слідчого опинилися скріншоти екрана комп'ютера Семени, причому зняті, вочевидь, у процесі написання тексту. Це дозволило журналісту заявити, що силовики отримали дистанційний доступ до його комп'ютера й організували спостереження.

19 квітня в Семени провели обшук, у нього вилучили техніку, архіви й "інші документи, які свідчать про підготовку статті екстремістського характеру", повідомили згодом у підконтрольній Росії прокуратурі Криму.

Адвокат Семени Олександр Попков зазначив: "Обшуки одночасно пройшли за сімома адресами. Ці дії схожі на елемент залякування, щоб розгромити журналістську мережу, щоб боялися й не писали".

Семена перебуває на підписці про невиїзд, займатися журналістикою не може.

Кілька днів тому під час Форуму громадянського суспільства Східного партнерства у Брюсселі його нагородили премією імені Павла Шеремета "на знак визнання того, що він не побоявся ризикувати своєю волею й безпекою, відстоюючи свободу слова в Криму". Премію за Семену отримав головний редактор "Крим.Реалії" Володимир Притула.

Звинувачення просило лінгвістичну на предмет того, "чи є у статті Семени заклики до вчинення екстремістської діяльності?" і "чи є в тексті заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації?". Експерт вирішив, що заклики такі є, спрямовані вони до осіб, "зацікавлених у поверненні республіки Крим до складу України".

Сторона захисту подала клопотання про виключення цієї експертизи зі справи й зажадала провести психодіагностичне дослідження, щоб психолог оцінив, наприклад, міру суспільної небезпеки Семени й особливості його характеру.

До справи долучили експертизу професора Михайла Савви, який отримав політичний притулок у Європі, про те, що з погляду міжнародного права Крим не є частиною РФ, його визнано українською територією.

Семену в РФ включено до федерального переліку "терористів і екстремістів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:45
оновлюєтьсяРакетний удар: в країні оголошена масштабна повітряна тривога
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
Усі новини...