Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Під ексгумацію можуть потрапити могили й інших українців за кордоном

Вівторок, 3 січня 2017, 17:09
Під ексгумацію можуть потрапити могили й інших українців за кордоном

Останки письменника Олександра Олеся (Кандиби) варто перепоховати в Україні на алеї почесних поховань на Лук'янівському кладовищі.

Так вважає голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, інформує ця інституція.

"Олександр Олесь має бути перепохований в Україні. Найкраще місце для цього – алея почесних поховань на Лук'янівському кладовищі", – заявив він.

Як відомо, 3 січня у Празі відповідно до чеських законів ексгумували останки Олександра Олеся на Ольшанському кладовищі. За місце поховання потрібно платити 20 тисяч крон на 10 років. Володимир Михайлишин, який сплачував ренту за могилу Олександра Олеся, нещодавно помер – і його поховали там, де була могила українського письменника.

МЗС України має зв'язатися з родичами Олександра Олеся у Канаді для отримання згоди на його перепоховання в Україні. Поки що останки письменника й його дружини, за втручання посольства України у Чехії, перемістили до депозитарію кладовища.

В Українському інституті національної пам’яті зазначають, що могили видатних українців розташовані по всьому світу, тож чимало з них – під загрозою.

"Частина, вочевидь, залишиться на місці й потребуватиме спільної опіки місцевих українських громад й української держави. Частину слід перепоховати в Україні через відсутність такої можливості", – каже В’ятрович.

Щодо найвизначніших українців, на його думку, українська держава сама має ініціювати їх повернення на рідну землю для поховання у Національному пантеоні.

За інформацією начальника відділу обліку і збереження місць пам'яті Інституту національної пам'яті Павла Подобєда, "за межами України знаходиться понад 250 тисяч поховань представників української військово-політичної еміграції, діячів науки та культури".

"Багато з них можуть бути ліквідовані найближчим часом", – вважає він.

Цього року тільки на Ольшанському кладовищі у Празі можуть примусово ексгумувати останки драматурга, одного з батьків сучасного українського модерного театру Спиридона Черкасенка; громадської діячки, педагога Орисі Єфремової-Дурдуківської; інженера-будівельника Олександра Ярошевського.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування