Румунія проти корупції: На вулиці знову вийшли десятки тисяч демонстрантів

Неділя, 5 лютого 2017, 22:37

У Румунії, попри скасування урядової постанови про амністію для корупціонерів, тривають багатотисячні мітинги. 

Як повідомляє ВВС 5 лютого, на вулиці вийшли десятки тисяч демонстрантів. 

"Учасники протесту залишаються незадоволеними попри скасування урядової постанови, лунають заклики до "лівого крила" уряду піти у відставку... Величезні натовпи зібралися на площі Вікторія у Бухаресті вже шостий день поспіль (з початку протестів)", - йдеться у повідомленні. 

На будівлі уряду лазером висвітлюють заклики "Не здаватися" та "Відставка". 

Самі учасники протестів заявляють, що діючий уряд "від найвищого рівня до найнижчого організовано як мафію". 

Як повідомляє Укрінформ, акції протесту проходять і у великих містах країни – Клужі, Тімішоарі, Бистриці, Яссах та інших, а на площі Вікторія перед будівлею уряду у Бухаресті перебувають понад 250 тисяч протестувальників. 

 
 

Як відомо, 5 лютого рішення уряду скасувати постанову про внесення поправок у Кримінальний кодекс і про амністію для корупціонерів було ухвалено на екстреному засіданні у Бухаресті.

Однак протестувальники висловлюють стурбованість з приводу планів уряду змінити формулювання закону і направити його на обговорення до парламенту, де він може бути прийнятий. 

Уряд Румунії ввечері 31 січня попри масові протести ухвалив постанову, що декриміналізувала низку злочинів і дозволяла багатьом корупціонерам уникнути відповідальності.

Постанова, зокрема, декриміналізує корупційні діяння і випадки перевищення повноважень та зловживання службовим становищем, якщо збитки не перевищують 200 тисяч леїв (47 800 доларів).

Необхідність амністії для окремих категорій злочинців в уряді раніше пояснили переповненістю в'язниць.

Єврокомісія 1 лютого виступила з жорстким попередженням до уряду Румунії через прийняту постанову і наголосила на необхідності незворотного прогресу у боротьбі з корупцією.

Постанова уряду спричинила масові протести по всій країні.

Українська правда 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування