Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Від влади вимагають провести аудит НАБУ

Понеділок, 6 лютого 2017, 11:34

Громадські активісти вимагають від керівництва держави терміново сформувати комісію зовнішнього аудиту Національного антикорупційного бюро та не блокувати призначення міжнародних експертів аудиторами НАБУ.

Про це йдеться у публічному зверненні активістів.

"Реанімаційний пакет реформ вимагає від керівництва держави – парламенту, уряду та президента – невідкладно сформувати трійку аудиторів для зовнішньої оцінки Національного антикорупційного бюро", – йдеться у заяві.

Активісти наголошують, що аудит НАБУ стане "першою в Україні спробою здійснити комплексну правову та фінансову оцінку роботи новоствореного антикорупційного органу".

Водночас в РПР наголошують, що фахівці, які б мали досвід проведення аналогічних аудитів, в Україні відсутні. Тому, на їх думку, залучення міжнародних досвідчених експертів для проведення першого незалежного аудиту НАБУ є "природною та очевидною необхідністю".

У свою чергу голова парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції депутат від "Самопомочі" Єгор Соболєв на засіданні Погоджувальної ради 6 лютого також закликав Верховну Раду делегувати до комісії аудиторів свого представника.

"Час парламенту призначити аудитора для роботи Антикорупційного бюро. Одного з перевіряльників має призначити Верховна Рада. Прохання якомога швидше включити це питання в порядок денний", – закликав він.

Як відомо, наприкінці грудня 2016 року комітет ВР з питань запобігання і протидії корупції рекомендував парламенту та Кабміну призначити аудиторами НАБУ генерального інспектора Департаменту юстиції США Роберта Сторча та генерального директора Європейського управління з боротьби з шахрайством Джованні Кесслера.

Окрім того, активісти закликали парламентаріїв не розглядати законопроект №5430, яким пропонується заборонити іноземцям входити до складу комісії з відбору директора та співробітників НАБУ, комісії зовнішнього аудиту, дисциплінарної комісії та Ради громадського контролю НАБУ.

Активісти вважають, що заборона участі не громадян України у цих процесах обмежує незалежність Антикорупційного бюро і шкодить національним інтересам.

У 2017 році Національне антикорупційне бюро має пройти перший незалежний аудит. Комісія зовнішнього аудиту, яка має провести оцінку роботи НАБУ, складається з трьох осіб, делегованих президентом, урядом та парламентом – за поданням антикорупційного комітету.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування