Командир "кіборгів": Україні не було сенсу вбивати "Гіві"

Четвер, 9 лютого 2017, 09:55

Українській стороні не було сенсу вбивати командира батальйону бойовиків "Сомалі" Михайла Толстих, відомого за прізвиськом Гіві, адже він був потрібен як свідок злочинів.

Про це в ефірі "Громадського" повідомив учасник АТО Олег Кузьміних.

"Знищувати такого керівника немає сенсу. Як свідок, він був би потрібен. Бо, сидячи на лаві підсудних. Бо ви бачите, яка ситуація: в світі інколи заплющують очі на наші проблеми, а він би відкрив очі на багато речей. Тому нам його смерть, по суті, не так потрібна була, щоб нею займатися. Він би нам більше був потрібний, як свідок злочинів", – заявив він.

Кузьміних також наголосив, що він не погоджується зі звинуваченням щодо вбивства "Гіві" українською стороною.

"Стосовно звинувачення, що це зробила українська сторона, я з цим не погоджуюсь. Бо для нас "Гіві" не дуже талановитий військовий керівник. Це було видно і по Авдіївці", – сказав він.

"Якщо б він загинув від рук, від снарядів ЗСУ або інших наших служб, або ж  опинився на лаві підсудних та отримав своє довічне – це була одна емоція, яку б хотілось відчувати. А так він загинув у "розборках" своїх бандитських, в усуванні свідків. В ідеалі, він мав пройти по всьому нашому Кримінальному кодексу і так далі", – зазначив Кузьміних.

Командира 90-го батальйону 81-ї бригади Олега Кузьміних бойовики захопили в донецькому аеропорту 20 січня 2015 року. Пізніше в мережі з'явилося відео, де зафіксовано, як командир сепаратистів "Гіві" особисто знущається над полоненими українськими військовими.

22 травня 2015 року Кузьміних було звільнено з полону бойовиків.

8 лютого 2017 року стало відомо, що в окупованому Донецьку загинув ватажок батальйону бойовиків "Сомалі" Михайло Толстих.

Колишній український військовослужбовець Толстих із травня 2014 року брав участь у боях за Слов'янськ, Іловайськ та Донецький аеропорт на стороні бойовиків і мав позивний "Гіві".

На його совісті – обстріли міст і сіл з важкого озброєння, знущання над полоненими українськими військовими, жорстоке поводження з цивільними, мародерство та інші воєнні злочини.

За попередньою інформацією, у штаб, де перебував Толстих, вистрілили з вогнемета. "Гіві" загинув у своєму кабінеті.

Бойовики встигли звинуватити у смерті "Гіві" українські розвідувально-диверсійні групи. У так званій "прокуратурі ДНР" бойовиків вважають, що вбивства "Гіві" і "Мотороли" (підірваний у ліфті в Донецьку 16 жовтня 2016 року), є ланками одного ланцюга.

У Кремлі категорично відкинули звинувачення в можливій причетності Росії до вбивства ватажка угруповання "Сомалі".