Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Насіров незаконно давав відстрочки на користь Онищенку – Ситник

П'ятниця, 3 березня 2017, 11:28

Керівник Державної фіскальної служби Роман Насіров доручив надати безпідставну відстрочку на сплату ренти компаніям, бенефіціаром яких є нардеп Олександр  Онищенко

Про це заявив директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник на прес-конференції 3 березня.

"Суть звинувачення полягає у тому, що фірмам, бенефіціаром яких є пан Онищенко, протягом тривалого проміжку часу безпідставно, всупереч вимогам законодавства, надавалися відстрочки у сплаті рентних платежів до бюджету. Сума збитків, згідно з проведеною у справі економічною експертизою, складає близько 2 мільярдів гривень. Це коротко суть тієї підозри, яка була вчора оголошена голові Фіскальної служби", – сказав він.

"Відстрочка є законною за наявності певних підстав. У даному випадку відстрочка застосовувалася незаконно, тому що підприємства взагалі не платили. Рішення про відстрочку приймалося за умови, що буде хоча частина сплачених платежів. Платежі не сплачувалися – і знову приймалося рішення про відстрочку", – уточнив директор НАБУ.

"У деяких випадках клопотання суб’єкта господарювання ще не надходило, а рішення про відстрочку вже приймалося. І є ряд інших доказів, які вказують на те, що ці рішення, які були прийняті однією особою, є незаконними", – заявив Ситник.

"Більш детально я не маю процесуального права розповідати на теперішній час" – додав він і пояснив, що не може розголошувати більше, ніж дозволив керівник САП.

На запитання, чи справді підозра Насірову лежала у Назара Холодницького ще два тижні тому, Ситник відповів: "Ми почали ці дії проводити тоді, коли отримали відповідні процесуальні рішення – ухвали суду про проведення обшуків… Коли підозра була погоджена, ми вирішили провести ті процесуальні дії, які були вчора".

На запитання, чи вже отримали адвокати Насірова підозру й чи діє 72-годинний термін, директор НАБУ сказав: "З урахуванням того, що процедура включається з моменту складення протоколу затримання, то ця процедура вже включилася. Протокол складений детективом вчора".

Запобіжний захід у суду проситиме прокурор. За інформацією Ситника, САП наполягатиме на триманні Насірова під вартою.

Про справу Онищенка директор НАБУ сказав:

"Фактично розслідування цієї справи складається з трьох блоків: перше – безпосередньо люди, які входили в злочинну організацію Онищенка, друге – це службові особи "Укргазвидобування", за сприяння яких можливі були ці маніпуляції з газом, і третє – це службові особи Фіскальної служби, які приймали, на нашу думку, незаконні рішення про відстрочку рентних платежів".

"Зараз всі три блоки відпрацьовані. По найбільшій справі вже частина звинувачених знайомиться з матеріалами справи", – повідомив Ситник.

"Антикорупційний прокурор Холодницький дав вказівку у найближчий час направити цю справу до суду. Мається на увазі справа, яка була вчора", – заявив він.

Як відомо, Насірову в ніч на 3 березня вручили підозру в елітній лікарні "Феофанія", в нього нібито стався інфаркт.

За даними САП, Насіров у 2015-2016 роках в інтересах Онищенка дав вказівку надати розстрочку податкового боргу ТОВ "Фірма "Хас", ТОВ "Карпатнадраінвест", ТОВ "Надра Геоцентр", через що держава має збитки у розмірі близько 2 млрд гривень.

Читайте також: "Залягти на дно" в Феофанію. Як (за що) Насірову підозру вручали

Олена Рощенко, УП, виправлено

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування