Сироїд: проблема сміття може виникнути в будь-якому великому місті

Неділя, 2 квітня 2017, 10:29

Проблема захоронення та утилізації відходів сьогодні актуальна не лише для Львова, а й для інших великих міст України, але вирішити її в межах існуючого законодавства не вдасться нікому.

Таку думку висловила в статті для "Дзеркала тижня" заступник голови Верховної Ради, член фракції "Самопоміч" Оксана Сироїд.

За її словами, сьогодні у кожного українського мегаполісу є свої "Грибовичі", і приклад "львівського сміття" - це "дзвін по кожному з них".

"У межах нинішніх законів вирішити цю проблему не вдасться нікому. Виходом може стати рішення про агломерації, яке вже рік успішно блокують у парламенті. Однак саме це рішення дозволило б великим містам об'єднатися зі своїми меншими сусідами, зберігши право останніх впливати на рішення, які стосуються їхньої території", - йдеться в статті.

Сироїд вказує на ще один аспект даної проблеми – фінансовий. "Вартість рекультивації сміттєзвалища — понад мільярд гривень, приблизно стільки ж коштує будівництво нового сміттєпереробного заводу. В Україні немає міста, включно зі столицею, яке б могло виділити таку суму зі свого бюджету", - вважає вона.

Віце-спікер, при цьому, скептично оцінила пропозиції приватних інвесторів, що декларували готовність будувати у Львові сміттєпереробний завод.

"І навіть не через тарифи, які б вони запропонували місту. Є простіші питання. Перше — якщо їхні пропозиції були якісними, то де приклад їх утілення чи то в Україні, чи то поза її межами? Друге — що робити зі старими сміттєзвалищами і куди подіти те, що не переробляється?", - задається питанням автор.

На думку Сироїд, сьогодні сміття окупувало два відсотки території України, зокрема через те, що місцеві громади не мають фінансової свободи.

"Бо досі майже всі податки збирають і перерозподіляють у столиці. Бо на муніципальні інфраструктурні проекти з державного бюджету кошти якщо й виділяли, то лише для своїх і лише під зобов'язання повернути "грантодавцеві" левову частку готівкою. Бо держава жодного разу не запропонувала громадам пільгового кредитування, а коли знайшлися іноземні кредитори — докладає всіх зусиль для того, аби грошей громада не отримала", - сказала вона.

Як відомо, Сироїд є членом фракції "Самопоміч". Лідером партії "Самопоміч" є мер Львова Андрій Садовий.

Раніше Садовий виступив з пропозицією створити резервний сміттєвий полігон у Чорнобильській зоні. Він заявив, що в якості міського голови Львова готовий профінансувати створення такого полігону на кошти міської громади.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...