У Києві відкрили центр реагування на кіберзагрози у співпраці з НАТО

П'ятниця, 2 лютого 2018, 10:52

В Україні відкрили координаційний центр реагування на кіберзагрози, який співпрацюватиме із колегами із країн НАТО.

Про це заявив 2 лютого секретар РНБО Олександр Турчинов.

"Центр, який побудований в Україні, буде співпрацювати з аналогічними центрами країн НАТО в першу чергу (з російськими – не буде співпраці). Взаємодіючи з ними, значно покращиться якість реагування на кіберінциденти: за рахунок обміну інформації, підтягування потужних обчислювальних машин і ресурсів", – сказав Турчинов.

За його словами відповідні підрозділи створюватимуться в кібердепартаменті СБУ, кіберполіції тощо. В онлайн-режимі всі ці структури, які задіяні в кіберзахисті країни зможуть взаємодіяти і це дозволить виявляти на ранніх стадіях підготовку кіберпровокацій і злочинів.

 

"Центр, який ми сьогодні відкрили, виявляє на ранніх стадіях проблему. Раніше як ми діяли: пішла кібератака, розпочалась агресія і вже, коли відбулось зараження багатьох інформаційних ресурсів, після цього починали діяти підрозділи, які забезпечують безпеку кібернетичного простору. Безумовно з часом відбувалась локалізація, але наслідки були важкі", – зазначив секретар РНБО.

"Тут зараз, коли починається кібератака, час іде навіть не на години, а на хвилини. Саме цей кіберцентр із його можливостями дозволяє виявляти, саме, як тільки атака почалась, – відразу на моніторі видно навіть напрямок кібератаки, зразу можна визначити, в якому сегменті вона відбувається, у приватному, державному, яка інфраструктура задіяна", – заявив Турчинов.

За його словами, також важлива функція, яку буде виконувати центр – це моніторинг мереж.

Турчинов зазначив, що українська влада також розглядає питання створення кібервійськ.

"Це серйозне питання, ми над ним працюємо. В цьому напрямку працює і Служба зовнішньої розвідки, і військова розвідка", – сказав він.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News