Ситник: Влада зробила все, щоб зруйнувати НАБУ

Четвер, 8 лютого 2018, 10:38
Ситник: Влада зробила все, щоб зруйнувати НАБУ

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що влада намагалася "вбити бюро", однак робота НАБУ показала, що в країні "немає недоторканних".

Про це він сказав на брифінгу в Києві 8 лютого, звітуючи за роботу відомства.

"Скажу відверто, багато хто не вірив, що цей звіт буду представляти саме я. Представники влади, правоохоронних органів зробили все в другому півріччі 2017 року, щоб зруйнувати бюро, усунути його керівництво зі своїх посад. Але незважаючи на це, маю честь представляти цей звіт", - заявив Ситник.

За його словами, це свідчить про те, що бюро працює, має підтримку громадськості і міжнародних партнерів.

Ситник вкотре підкреслив, що робота НАБУ була б неможливою без Спеціалізованої антикрупційної прокуратури і навпаки.

За даними керівника НАБУ, за два роки бюро викрило в корупції понад 300 осіб, стосовно 173 осіб справи передані до суду.

З моменту початку розслідувань завдяки роботі детективів та прокурорів відшкодовано державі збитки на суму понад 250 млн грн, із них 117 млн грн – у 2017 році.

За словами Ситника, за два роки розслідувань вдалося попередити розкрадання майже 2 млрд грн, з яких близько 1,5 млрд у сфері енергетики.

Ситник також окремо наголосив, що українська корупція не має кордонів.

Зокрема за період роботи для викриття топ-корупціонерів НАБУ та САП скерували 300 запитів до 57 країн світу. 130 запитів із них було виконано.

За словами директора НАБУ, Латвія, Кіпр, Австрія, Швейцарія, Велика Британія — п'ять топ-країн, де залишили свій слід українські корпуціонери.

Найбільше запитів у рамках міжнародної правової допомоги НАБУ направило у справі про заволодіння коштами ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" — 53.

Ситник наголосив, що бюро постійно збільшує кількість справ, які реєструються за результатами аналізу електронних декларацій.

"Однак тут у нас немає союзників", - зазначив Ситник, задавши про роз'яснення Національного агенства з питань запобігання корупції щодо того, що НАБУ для відкриття провадження має дочекатись висновку НАЗК про повну перевірку декларації.

"Це роз'яснення є нікчемним. Керуватись ним ми не будемо. Розслідування справ буде здійснюватись відповідно до кримінально-процесуального кодексу", - заявив Ситник.

Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...