Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄСПЛ наказав Росії виплатити Афанасьєву за катування тисячу євро

Четвер, 8 лютого 2018, 16:43

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити тисячу євро українському активісту, екс-політв'язню Кремля Геннадію Афанасьєву.

Про це йдеться в рішенні, опублікованому на сайті суду.

Афанасьєв скаржився до ЄСПЛ на умови конвоювання ув'язнених в Росії, зокрема, як зазначено в рішенні суду, на переповнення, недостатнє освітлення та опалення, неякісну їжу та відсутність питної води, недостатню кількість ліжок та відсутність свіжого повітря.

Водночас, адвокат Афанасьєва Ернест Мезак, що подавав скаргу, у Facebook назвав результати її розгляду "огидними", зазначивши, що ЄСПЛ призначив "компенсацію в тому розмірі, який влаштовував російську владу".

Мезак розповів, що у 2016 році уряд Росії подав в ЄСПЛ так звану "односторонню декларацію", в якій він визнав порушення і погодилося виплатити українському активісту тисячу євро.

"Я подав до ЄСПЛ заперечення на односторонню декларацію, в якій розкритикував суму запропонованої компенсації… При цьому я оцінив моральну шкоду, заподіяну заявнику, в 7 000 (євро – УП)", – написав адвокат.

За словами захисника Афанасьєва, запропонована Росією компенсація "знущально мала" та здатна компенсувати лише порушення статті 13 Конвенції з прав людини "Право на ефективні засоби захисту"  хоча скарга стосувалась також порушення статті 3 "Заборона тортур".

"Очевидно, що обрана ЄСПЛ "стратегія" подолання системної проблеми, окремим випадком якої є ця справа Геннадія, прирікає і далі багато і багато десятків тисяч російських ув'язнених на перевезення в нелюдських умовах", – написав Мезак, зазначивши, що розчарований рішеням суду.

Геннадій Афанасьєв був затриманий співробітниками ФСБ у Сімферополі у травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терористичних актів. Афанасьєв спочатку визнав свою провину і уклав угоду зі слідством, проте в суді відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тортурами.

14 червня 2016 року його разом із Юрієм Солошенком повернули за обміном в Україну. Президент РФ Володимир Путін помилував їх у зв’язку зі станом здоров’я.

Софія Лукашова для УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування