У Генпрокуратурі РФ розповіли, як Янукович попросив про притулок

П'ятниця, 2 березня 2018, 14:19

Захисники екс-президента Віктора Януковича на прес-конференції продемонстрували кілька документів, які, на їхню думку, мали б виправдати їхнього підзахисного.

Документи "Українській правді" надав адвокат Януковича Віталій Сердюк.

Це звернення до МЗС Франції та Німеччини від 22 лютого 2014 року, начебто підписані Януковичем в Донецьку. В своєму зверненні він просив Францію та Німеччину, як гарантів мирної угоди, вплинути на опозицію аж до розгляду питання про введення військової або поліцейської миротворчої місії в Україну.  Саме в той день близько 17 години Верховна Рада відсторонила Януковича від виконання обов’язків президента. З того моменту для Європи Янукович перестав бути президентом.

Також адвокати показали звернення Януковича до Путіна з проханням ввести війська в Україну та прохання про проведення консультацій від 1 березня.

Захист екс-президента також продемонстрував два листи від МЗС РФ та Генеральної прокуратури Росії, датовані 2017 роком.

У першому російське зовнішньополітичне відомство пояснює, чому відреагувало на прохання Януковича ввести війська до демонстрації його звернення до РФ в Радбезі ООН, і чому проігнорували прохання Януковича про проведення консультацій в рамках договору про Дружбу.

У другому російська Генпрокуратура стверджує, що заяви Януковича не були підставою для звернення Путіна до Ради Федерації РФ про введення військ.

У документі також розкриваються деталі про прохання Януковича про притулок.

За інформацією Генпрокуратури РФ, до 24 лютого, він перебував в Криму. "Але у зв'язку з загрозою його життю, і неможливістю виконання своїх обов'язків... звернувся з проханням про надання притулку в Росії з 24 лютого 2014 року перебуває на території РФ", - сказано в документі.

Тимчасовий притулок Росія надала йому 26 жовтня 2015 року.

Оксана Коваленко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування