Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Аудит державного конярства: втрата землі та мільйонні збитки

Неділя, 1 липня 2018, 17:21
Аудит державного конярства: втрата землі та мільйонні збитки

Державне підприємство "Конярство України" втратило понад 43 мільйони гривень оплати за реалізовану сільгосппродукцію через неналежний рівень претензійно-позовної роботи та бухгалтерського обліку.

Про це йдеться у звіті Держаудитслужби, витяг з якого публікує проект "Марлін".

Перевірка встановила, що філії ДП "Конярство України"  продають сільгосппродукцію та племінних коней за цінами значно нижчими від визначених розпорядженням підприємства, що призвело до недоотримання доходів на суму понад 17 млн гривень.

Проблеми на підприємстві мають давній характер.  Вперше їх виявили ще у 2015 році, тому, як зазначили аудитори, підприємство вже здійснило 7,6 млн грн непродуктивних витрат, а сума недоотриманого прибутку становить 60,6 млн грн.

Численні порушення стосуються також і органів місцевої влади, які вилучають у підприємства земельні масиви, що перебувають на постійному користуванні у ДП "Конярство України".

Йдеться про порушення норм земельного законодавства з боку Новомиколаївської районної ради Запорізької  області, яка своїм рішенням вилучила у "Запорізького кінного заводу № 86" майже 2 тисячі гектарів сільгоспугідь. І хоча Верховний Суд визначив це рішення недійсним -  землі не були повернуті підприємству.

Існує ризик втрати  зазначеною філією решти  сільгоспугідь площею майже 6 тис га через рішення судів про надання дозволу розробки проекту землеустрою на цій ділянці комунальному підприємству "Зоря Сходу".

У разі  вилучення вказаних земель філія не зможе утримувати 311 голів племінних коней (15 % від загальної кількості). Наразі ці рішення оскаржуються ДП "Конярство України" в судах - ідеться у звіті.

Попри це Підприємство ще й обтяжене  утриманням соціальних об’єктів та природно - заповідного фонду, що спричинило непродуктивних витрат на суму 7,6 млн грн.

За даними системи YouControl, станом на червень цього року ДП "Конярство України" має податковий борг на суму понад 18 млн грн. Проти підприємства порушено провадження про банкрутство.

Поряд з цим аудитори вважають, що потужним резервом підвищення прибутковості підприємства на суму 145 млн грн може стати скасування законодавчої заборони кінноспортивного тоталізатору на іподромах, який було віднесено до грального бізнесу.

З липня 2015 року "Конярство України" очолив Денис Птушко, який на останніх місцевих виборах балотувався до Сумської обласної ради від політичної партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність".

Наприкінці березня проект "Марлін" вже повідомляв, що ГПУ розслідує мільйонні оборудки на "Конярстві України".

А у вересні 2016 року працівники ГПУ та СБУ затримали директора ДП "Конярство України" Дениса Птушка та посередника на отриманні другого траншу хабаря у 30 тис. доларів за спробу незаконного виводу земельних масивів. З того часу Птушко відсторонений від посади.

Контроль за діяльністю ДП "Конярство України" здійснює Міністерство аграрної політики.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування