Росіяни замовили зрив прем’єри кримськотатарського фільму у Києві – СБУ

Понеділок, 2 липня 2018, 08:38

Служба безпеки України спільно з поліцією попередила зрив на замовлення російської сторони презентації першого кримськотатарського фільму-казки "Хідір-деде" у Києві.

Презентація мала відбутися 1 липня у кінотеатрі "Жовтень", зазначає СБУ.

"Підконтрольні російській стороні громадяни України повинні були винайняти у Києві до 100 осіб та поділити їх на три групи нібито "українських націоналістів", – зазначає відомство.

"Перша, повинна була провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга – розкидати листівки провокативного характеру серед глядачів у залі. Третя – облити зеленкою ініціаторів створення картини" – уточнює СБУ.

Організаторів провокації "затримали під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва, у них вилучено заздалегідь підготовлені зеленку, плакати і листівки провокаційного змісту та інструкції від іноземних кураторів".

 
 
 

На переконання СБУ, могла статися "екстремістська провокативна акція", спрямована на розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

 
 

Зареєстроване кримінальне провадження з ознаками скоєння злочину передбаченого ч.3 ст. 161 КК України.

"Достеменно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до здійснення провокації біля посольства Угорщини 20 червня поточного року", – додає СБУ.

"У той день ті ж самі фігуранти організували провокацію у вигляді пікетування посольства Угорщини в Україні, скандування антиугорських гасел та знищення опудала прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана", – уточнює відомство.

"Незважаючи на те, що акція тривала не більше 10 хвилин, а її організатори прибули з іншого міста, співробітники СБУ змогли не лише розкрити цей злочин, а й попередити скоєння наступного протиправного прояву, спрямованого на розпалювання національної ворожнечі між українцями і кримськими татарами", – наголошує спецслужба.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування