Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Президент Сербії назвав Порошенка "шармантним" політиком

Вівторок, 3 липня 2018, 13:43
Президент Сербії назвав Порошенка шармантним політиком

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що президент України Петро Порошенко кращий та успішний політик, ніж він, а також більш "шармантний".

Про це він сказав під час спільного брифінгу у Белграді у вівторок.

Перед цим український президент розповів, що існує одна стратегічна мета, яка об'єднує дві країни - членство в Європейському Союзі.

За його словами, Україна підтримує євроінтеграційні процеси, які прагнуть "люди Сербії, які відбуваються під лідерством президента Вучича", а також домовилися про обмін досвідом і вивчення позицій, які можуть прискорити рух до ЄС.

"Ми щиро бажаємо, щоб у 2025 році, подолавши всі перешкоди і знайшовши всі компроміси, Сербія стала членом Європейського союзу. І можу наголосити, що така сама мета є і в українського народу, де євроінтеграційні процеси підтримує більше 70% населення", - заявив Порошенко.

У свою чергу Вучич відповів:

"Чому Петро Порошенко набагато успішніший і кращий політик, ніж я? Бо він з великим оптимізмом зараз сказав про 2025 рік щодо європейської інтеграції. Але я не можу це сказати громадянам Сербії, не можу обіцяти. Можу лише пообіцяти, що ми будемо інтенсивно працювати над цим, а потім вже побачимо результати".

"Пане президент, я не такий шармантний (чарівний - ред.) і справді не можу цього сказати своїм людям, але якщо ви кажете, що ми зможемо у 2025 році, тому і я зараз стаю оптимістом", - додав він.

Крім того у своїй промові Порошенко заявив, що Україна не визнає Косово. Зокрема він наголосив, що Україна шанує та поважає територіальну цілісність і суверенітет Сербії.

"Ми також дуже цінуємо абсолютно тверду позицію щодо підтримки територіальної цілісності і незалежності нашої держави, включно з Кримом, який є українським і ті зусилля, які ми докладаємо у спільній координації для того, щоб український суверенітет відновився над всіма окупованими Росією територіями", - сказав український президент.

Він додав, що Україна розраховує на підтримку Сербії у питанні запровадження миротворчої місії під мандатом ООН.

Перед цим політики домовилися про співпрацю у сфері торгівлі, освіти, медицини та інших, а також домовилися про безвізовий режим між Україною та Сербією.

Раніше повідомлялося, що Сербія проголосувала проти резолюції ООН щодо Криму. З держав Європейського континенту лише три проголосували проти попереднього затвердження резолюції Генеральної  асамблеї ООН.

Крім того, в Сербії заявили, що не будуть підтримувати санкції проти РФ, бо "не можуть стріляти собі у ногу".

За словами Вучича, етапі переговорів про членство в ЄС Сербія не буде приєднуватися до санкцій, а в майбутньому сподівається на поліпшення відносин між Росією і Євросоюзом.

Яна Міланова, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування