Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Геращенко: ЄС та США мають натиснути на РФ для звільнення бранців Кремля

Середа, 4 липня 2018, 11:21

Віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко закликала депутатів ухвалити заяву до міжнародних партнерів із закликом примусити Росію звільнити всіх українських політв'язнів Кремля.

Про це вона заявила з трибуни парламенту у середу.

За її словами, наразі є інформація про побиття у російській тюрмі 20-літнього Павла Гриба, який був викрадений у Білорусі і майже рік утримується у СІЗО в РФ, а також про те, що до психлікарні переведений Станіслав Клих, який раніше у солідарність з Олегом Сенцовим оголосив голодування, і дані про знущання над самим Сенцовим та політв'язнем в окупованому Криму Володимиром Балухом.

"Хочу нагадати вам, що минулого тижня під час сесії парламентської асамблеї Ради Європи була ухвалена надзвичайно важлива резолюція, де не тільки є заклики до РФ звільнити всіх із тюрем Кремля та з окупованих територій. Є навіть перелік прізвищ всіх в'язнів Кремля. І там ідеться про повну відповідальність Росії за знущання над українцями", - сказала Геращенко.

"Наступного тижня у Берліні відбудеться надзвичайно важлива сесія парламентської асамблеї ОБСЄ. Хочу звернутися до сесійної зали з пропозицією, щоб ми ухвалили заяву Верховної Ради до наших партнерів, колег по парламентській асамблеї, щоб і вони підтримали заклик до РФ, тим більше, що росіяни будуть на цій сесії, з вимогою негайно звільнити бранців Кремля", - додала вона.

Політик зазначила, що раніше був оприлюднений список 23 росіян, яких Україна готова обміняти на українців і цей список неодноразово передавався представникам Росії. Проте відповіді досі немає.

Вона закликала парламентарів, напередодні саміту Україна-ЄС та зустрічі президентів США та РФ, Дональда Трампа та Володимира Путіна, апелювати до міжнародних партнерів з вимогою піднімати питання безпеки, гуманітарної політики та звільнення заручників.

Раніше повідомлялося, що парламентська асамблея Ради Європи закликала владу Росії без зволікання звільнити усіх ув’язнених за політично вмотивованими обвинуваченнями українців в окупованому Криму, окремих районах Донецької і Луганської областей і на території РФ.

Відповідну резолюцію підтримали 77 парламентарів, утрималось 15.

У квітні Парламентська асамблея Ради Європи змінила формулювання резолюції з фразою про окупацію ОРДЛО Російською Федерацією, та визнала "фактичне управління" цих територій з боку РФ.

Читайте також: "Українські політв'язні в Росії і окупованому Криму: де та в яких умовах тримають бранців Кремля"

Яна Міланова, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: