"Сухолуччя" Януковича перетворюють на туристичну забаву

Середа, 4 липня 2018, 15:28

У колишній мисливській резиденції Віктора Януковича "Сухолуччя" чекають на туристів і навіть облаштували кемпінг.

Зараз вхід на територію, де колись відпочивав екс-президент, коштує 50 гривень, а стати наметом там коштує 200 гривень на добу, повідомляє DW.

Доки триває судовий процес над Януковичем, його арештованими резиденціями опікується громадська організація "Національний парк України Межигір'я", в яку входять колишні представники "Самооборони Майдану".

Мисливські угіддя розташовані у Дніпровсько-Тетерівському лісовому господарстві, до якого від Києва на автомобілі – година рівною дорогою.

Спершу гостей зустрічає один паркан, а за 7-8 кілометрів – ще один, за яким розташована резиденція Януковича з маєтком "Акація" та комплексом "Острів".

 
50 гривень - "благодійний внесок" на утримання "Сухолуччя"

ГО контролює в "Сухолуччі" близько 30 га за другим парканом. За вхід бере 50 гривень.

"Якщо хочете залишитись тут на кілька днів з наметом, то 200 гривень за добу з намету, водою та дровами забезпечимо", – пояснив охоронець Дмитро.

Голова громадської організації Денис Тарахкотелик розповів, що на підтримання і охорону резиденції потрібно до 3 млн грн на рік, а в "Сухолуччі" поки збирають не більше 150 тисяч. Його дофінансовують за рахунок коштів від "Межигір'я", куди люди їдуть більше.

Між тим, у сосновому лісі на березі Київського водосховища відкриваються гарні пейзажі. Є набережна у вербах, олені, кози, косулі, озера з рибою й чисте повітря. Можна замовити екскурсію "Хонкою-2" або ж відзначити приватне свято.

ГО полагодила вуличне освітлення, частково відремонтувала автополив газонів, відкрила міні-кафе в колишньому будинку рибака, облаштувала в лісі місце для кемпінгу.

У фінському зрубі є стіл на 18 персон, три стільці, диван, камін і кована люстра. Це все, що залишилось (і зафіксовано ГПУ в акті прийому-передачі майна на зберігання ГО).

 
За столом на 18 персон збиралося після полювання найближче оточення Януковича

"Ми зайшли сюди у травні 2016 року. До цього тут перед відправкою на Схід стояв батальйон Київ-2. До них невідомо , хто був і мародерствував", – пояснив Тарахкотелик.

Начальник охорони резиденції "Сухолуччя", колишній боєць АТО "Михалич" зазначає, що добровольчий батальйон патрульної служби "Київ-2" покинув резиденцію без попередження – і деякий час угіддя були без охорони, тож винесли все, що можна було.

У будинку "Акація" ситуація краща: залишилося більшість меблів і техніки, столовий посуд.

Кемпінг діє на території екс-резиденції Януковича всередині мисливських угідь: це лише 30 гектарів із 30 тисяч.

 
На території кемпінгу можна зробити пікнік

А величезні угіддя формально залишаються в оренді у мисливського клубу "Кедр", засновниками якого значаться Юрій Бойко, Володимир Демішкан і Сергій Тулуб.

"Кедр" все ще існує. До цих пір стріляють в угідді, хоча ми не знаємо, хто саме зараз полює там. Ми контролюємо лише резиденцію", – сказав Тарахкотелик.

Юридичний статус резиденції досі не визначений.

Департамент спецрозслідувань ГПУ направив до суду звинувачувальний акт у провадженні стосовно екс-голови Київської ОДА Віри Ульянченко, директора Дніпровсько-Тетерівського лісомисливського господарства, директора ТОВ "Дом Лесника" та ще 16 осіб. Їх звинувачують у незаконному заволодінні держмайном в інтересах Януковича.

"На цих людей оформлялися земельні ділянки у "Сухолуччі". Ми передали 2016 року цю справу до суду, але до цього часу вона так і не просунулася. Потім у нашого відділу генпрокурор Луценко забрав розслідування економічних злочинів і справу Януковича, тому як все закінчиться поки не відомо", – сказав DW керівник департаменту Сергій Горбатюк.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News