Прокуратура не змогла посадити одеського суддю Майдану

Понеділок, 9 липня 2018, 13:52

Одеського суддю Олега Стеценка остаточно визнали невинуватим у винесенні неправосудного рішення під час заборони мітингів у 2013 році.

Відповідне рішення 26 червня ухвалив Верховний суд.

Він погодився з висновками попередніх інстанцій, які визнали суддю Одеського окружного адміністративного суду невинуватим.

"Вирок Київського районного суду м. Одеси від 15 травня 2017 року та ухвалу Апеляційного суду Одеської області від 18 вересня 2017 року відносно виправданого ОСОБА_3 (Стеценка – УП) залишити без зміни", – ухвалила колегія.

У рішенні, зокрема, йдеться, що на законодавчому рівні поняття "неправосудне" рішення наразі не визначено. Обвинувачення ґрунтувалося на тому, що ухвала Стеценка була скасоване пізніше, однак, як стверджує суд, це не є підставою для неправосудності.

Крім того, колегія наголосила, що дисциплінарну справу стосовно одеського колеги закрили, бо побачили в його діях проступок, але не "грубу недбалість чи навмисне порушення закону".

Також, прокуратура не довела, що Стеценко вчинив злочин саме з кар'єристських мотивів, як стверджувала. Суддя "із заявою чи проханням про переведення до іншого суду не звертався", "був обраний на посаду судді безстроково, а тому не був обтяжений" необхідністю переобрання.

"Фактично свідки констатували тільки факт ухвалення суддею ОСОБА_3 (Стеценком – УП) певного рішення, висловили свою незгоду із цим рішенням як сторони провадження і як зацікавлені особи", – йдеться в рішенні.

Постанова Верховного Суду є остаточною і оскарженню не підлягає.

Інкримінована Стеценку ч. 2 ст. 375 передбачає позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років.

Олег Стеценко 25 листопада 2013 року розглядав справу за позовом Одеської міськради до партії "Европейська партія України", громадських організацій "Правова корпорація" та "Заклад Пауерліфтингу" та члена "ДемАльянсу" Кирила Філімонова.

Міська рада просила заборонити будь-які мирні зібрання, встановлення наметів, звуковідтворювальної апаратури у центральній частині Одеси.

Суддя Стеценко повністю задовольнив позов влади.

Пізніше, 27 травня 2014 року касаційний суд скасував його рішення.

Соня Лукашова, для УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування