Вперше за 8 років у Росії виросла ймовірність масових протестів

Середа, 1 серпня 2018, 16:48

Вперше з 2009 року ймовірність масових протестів з економічними вимогами в Росії перевищила 40%.

Про це свідчать дані опитування Левада-центр.

"У липні 2018 року ймовірність масових протестів з економічними вимогами в Росії в уявленнях населення перевищила 40-відсотковий поріг", - йдеться в результатах опитування.

Реклама:

Причиною такого невдоволення росіяни назвали нову пенсійну реформу.

"37% росіян сказали, що готові особисто брати участь в протестних акціях проти пенсійної реформи, а впевненість в негативному впливі підвищення пенсійного віку на життя своєї сім'ї відзначили 64% респондентів", - повідомили в Левада-центр.

Повідомляється, що в ХХІ столітті аналогічна готовність брати участь в протестах відзначалася серед росіян двічі: в березні 2009 року на тлі економічної кризи і реального падіння доходів населення і в січні 2005 року на тлі невдоволення реформою по монетизації пільг.

ВІДЕО ДНЯ

Опитування було проведене 19 - 25 липня, серед  1600 людей у віці від 18 років. Статистична похибка не перевищує 1,5-3,4%.

19 липня Державна дума Росії ухвалила в першому читанні урядовий законопроект про зміни до пенсійного законодавства, зокрема щодо підвищення пенсійного віку.

28 липня у Росії пройшли акції протесту проти підвищення пенсійного віку, на мітинги вийшли тисячі людей.

Згідно з документом, вік виходу на пенсію в Росії буде підвищено з 55 до 63 років для жінок (з 2028 року) та з 60 до 65 років для чоловіків (з 2034 року).

На думку російського уряду, ці заходи дозволять створити умови для підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян, а також для щорічної індексації пенсій вище рівня інфляції.

Проект реформи викликав негативну реакцію в російському суспільстві. Серед політичних сил, які підтримують протести, зазвичай лояльна владі Комуністична партія, а також ліберальне "Яблуко".

Противники реформи вимагають проведення всеросійського референдуму з питання пенсійної реформи, перед тим як парламент РФ продовжуватиме розгляд законопроекту у вересні.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування