Сенатори просять Помпео надати документи щодо зустрічі Трампа й Путіна в Гельсінкі

Субота, 25 серпня 2018, 04:09

Члени комітету Сенату США від Демократичної партії Роберт Менендес і Джанні Шахін надіслали запит держсекретарю Майку Помпео щодо надання записів перекладача та інших документів, які стосуються зустрічі Трампа й Путіна 16 липня у Гельсінкі.

Про це йдеться у листі сенаторів до Помпео.

Менендес і Шахін попросили надати "усі засекречені і незасекречені шифровки, записи перекладача та директиви", пов'язані з липневим самітом, коли Трамп і Путін провели особисту зустріч протягом більш ніж двох годин у присутності перекладачів.

У випадку, якщо таких документів не існує, сенатори просять підтвердити це.

Менендес і Шахін мотивують важливість ознайомлення і перевірки матеріалів конгресменами необхідністю "відповісти на будь-яку російську дезінформацію".

"Російська влада скористалася перевагою відсутності комунікації Білого дому, щоб поширити їх власні, можливо, помилкові звіти про те, що відбувалося на цій особистій зустрічі", - наголошується у листі.

Сенатори також підкреслили, що їх стурбованість щодо саміту посилилася у зв'язку з побоюваннями, що Кремль може спробувати втрутитися у майбутні вибори в Конгрес.

Як повідомлялося, президент США Дональд Трамп опинився під шквалом критики за свій виступ на прес-конференції в Гельсінкі після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Після цього сенатор від Демократичної партії США Джанні Шахін закликала перекладача президента США Дональда Трампа дати свідчення в Конгресі по особистій зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним.

Комітет з розвідки палати представників США відхилив пропозицію обговорити можливість виклику в Конгрес на допит американського перекладача Марини Гросс, яка працювала у Гельсінкі під час зустрічі Трампа й Путіна.