В Україну заборонили ввозити з Росії підручник і книгу про шпигунок

Середа, 8 серпня 2018, 11:23

Державний комітет телебачення і радіомовлення України відмовив Видавництву "Арій" та "Якабу Трейд" у видачі дозволу на ввезення з території Росії двох книг, у яких вбачає пропаганду держави-агресора.

Йдеться про підручник Марини Гацкевич "Английский язык для школьников и абитуриентов: топики, упражнения, диалоги" та про книгу "Шпионки. 12 женщин, рискнувши всем".

Відмову надано на підставі висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Зокрема, у підручнику Гацкевич, який ТОВ "Видавництво "Арій" планувало завести в Україну, "у текстах для перекладу з англійської стверджується, що Київ був столицею Росії, а також фальсифікуються інші історичні факти", заявляє комітет.

Експерти вважають ці "історичні помилки" проявом пропагандистських маніпулятивних технологій держави-агресора.

 

А ТОВ "Якабу Трейд" не дали дозвіл на ввезення книги "Шпионки. 12 женщин, рискнувши всем", бо в ній помічено ознаки пропаганди держави-агресора, зокрема, її силових структур.

 

З 22 травня 2017 року по 7 серпня 2018 року Держкомтелерадіо 63 рази відмовив у дозволі на ввезення з Росії чи окупованих територій 235 500 примірників видань антиукраїнського змісту, а також анулював один дозвіл.

Ще 645 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

При цьому комітет дав дозволи на ввезення 18 826 назв видавничої продукції з території держави-агресора й тимчасово окупованих територій України.

22 травня 2017 року набула чинності постанова Кабінету міністрів України  №262 "Деякі питання видачі (відмови у видачі, анулювання) дозволу на ввезення видавничої продукції, що має походження або виготовлена та/або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України".

Розповсюджувачі видань із Росії та тимчасово окупованих територій України мають отримувати дозвіл від Держкомтелерадіо на ввезення видавничої продукції.

Рішення про відмову у видачі дозволу ухвалює експертна рада Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до недозволеної до розповсюдження в Україні.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News