Пенсіонери-мільйонери: батьки київського судді утримують 38-річного сина – ЗМІ

Вівторок, 18 вересня 2018, 14:16

У батьків-пенсіонерів заступника голови Київського окружного адміністративного суду Віталія Щавінського знайшли дорогу нерухомість та автомобілі.

Про це йдеться в розслідуванні "PROSUD".

"19 вересня Щавінський проходитиме повторну співбесіду з Вищою кваліфікаційною комісією. Сподіваємось, Комісія поставить питання про походження набутого його родиною майна та причину порушень, які допускав суддя при розгляді справ", - повідомили в об’єднанні.

Автори розслідування проаналізували доходи Щавінського за 2013, 2014, 2015, 2016 та 2017 роки. Всього за цей період суддя вписав у деклараціях 1 740 886 грн.

У деклараціях вказано, що у судді немає власного житла та автомобіля, а з нерухомості має у власності лише ділянку 0,7 га у Чернігівській області, яку набув ще у 2010 році.

В організації повідомляють, що у батьків судді з житлом та автопарком набагато краще, хоча батьки Щавінського пенсіонери і працювали на посадах, які не передбачають значних доходів.

Зокрема, суддя з 2012 року проживає у батьковій квартирі у Києві, площею 101 кв. м. Батько Роман Щавінський - придбав помешкання в новобудові за 1 072 347 грн. У 2017 році у цьому ж будинку батько судді купив машиномісце.

На батька Щавінського також зареєстрована земельна ділянка 0.2 га у с. Музичі неподалік Києва. Зазначають, що там знаходиться розкішний маєток.

Суддя також користується батьковим кросовером Hyundai IX35.

Мати судді Тетяна Щавінська пересувається автомобілем Mercedes-Benz ML 250 CDI 4MATIC. Нині мінімальна ціна на вживану автівку того ж року випуску складає 30 000 доларів.

Жінка також у 2014 році стала власником гаража біля новобудови, а у 2015 році придбала квартиру у  Києві на 50 кв.м.

На нинішній посаді Щавінський перебуває з 2015 року. За інформацією організації, за свою кар’єру судді його вже декілька раз намагались притягнути до відповідальності за винесення сумнівних рішень і навіть звільнити за порушення присяги.

У 2012 році Вища рада юстиції розглядала скаргу ректора Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут" на Щавінського, але йому вдалось уникнути покарання.

Уникнення покарання в організації пов’язують із справою, котру тоді вів суддя.

Зокрема, Щавінський відмовив у задоволенні позову "Української правди" до Вишгородської райадміністрації щодо оприлюднення ціни, яку заплатив державі Віктор Янукович за земельну ділянку в "Межигір'ї". Ціну ділянки суддя визнав "конфіденційною" інформацією.

"Саме після цього рішення ВРЮ передумала звільняти Щавінського за порушення присяги", - резюмували в організації.

Крім того у 2014 році під час революції гідності суддя постановив обмежити на місяць права на мирне зібрання низці організацій у центральній частині Переяслав-Хмельницького.

Наразі Щавінський розглядає справу за позовом члена Автомайдану до Окружного адміністративного суду Києва.

В організації зазначають, що намагалися отримати інформацію про отримані суддями службові квартири Окружного адміністративного суду Києва та їхніх декларацій, які вони подавали у паперовій формі, але голова суду Павло Вовк їм відмовив.

"Ми подали позов до суду, який на розгляді вже більше року. Окружний адміністративний суд Києва всіляко затягує справу і Щавінський явно підіграє відповідачу", - долали в розслідуванні.

Також повідомляється, що справа у суді уже майже 5 місяців, але досі не проведено навіть підготовчого засідання.