Головні новини дня – за 60 секунд

Середа, 19 вересня 2018, 21:05

Холодницький звинуватив НАБУ у намаганні підкласти йому нову "прослушку", майно Омеляна заарештували, ЗМІ Палестини повідомили про заяву посла, що його країна може визнати Крим російським, але він потім це спростував – новини, які обговорювали 19 вересня.

Про Холодницького, нову прослушку та бійку між НАБУ та САП

Конфлікт між НАБУ та САП знову набирає оберти. Управління держохорони 19 вересня виявило кабель для прослуховування, який з будівлі "Охмадиту" прокладали до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Назар Холодницький натякнув, що за цим може стояти НАБУ. 

На місці події був виявлений також мікроавтобус "Форд" з людьми всередині, які не представилися, закрилися в авто. За інформацією САП, номери авто зареєстровані на НАБУ.

За інформацією джерел "Інтерфакс-Україна" директор НАБУ Артем Ситник не прийшов на засідання комітету Верховної Ради, оскільки дізнався про затримання детективів Бюро.

В свою чергу НАБУ випустило в мікроблозі Твіттер інформацію, що їхніх детективів 19 вересня "ніхто не затримував".

При цьому у нашему розпорядженні опинилось відео, на якому видно, що на місці події присутні правоохоронці в камуфльованій уніформі НАБУ, особи у поліцейській формі та люди в цивільному (очевидно працівники САП -ред).

Про арешт майна міністра інфраструктури

Це все ж сталося. Солом'янський райсуд Києва ухвалив рішення про арешт майна очільника Міністерства інфраструктури Володимира Омеляна, підозрюваного в незаконному збагаченні.

Прес-секретар очільника Мінінфраструктури Марина Томко написала у Facebook, що за непідтвердженою інформацією, закритим рішенням суду арештовано майно Омеляна: квартира (60 кВ.м.) і машина його брата.

"У власності В.Омеляна лишилися не арештованими краватки, шкарпетки і з декілька сотень книжок", - додала вона.

Про проект бюджету на 2019 рік та його нюанси

За посиланням доволі складний, проте важливий текст про бюджет. Бо бюджет це те, за рахунок чого буде жити та розвиватися країна у наступному році (або не буде). Пояснюємо максимально стисло найцікавіші моменти:

Податок на прибуток залишиться. Про його заміну на податок на виведений капітал поки що не йдеться. Очікується, що зростуть на рівень інфляції (індексація, — ЕП) акцизи, рента та екологічний податок. Акцизи на тютюн можуть вирости на 30%. На розвиток доріг буде спрямовано 50,4 млрд грн.

Темпи зростання мінімальної зарплати уповільняться (+12% р/р до 4 173/місяць порівняно з +16% р/р у 2018 році), субсидії на житлово-комунальні послуги зменшяться, держслужбовцям зарплати не піднімуть.

Проект бюджету може змінитись через "хотілки" депутатів та вимоги МВФ. МВФ вимагатиме збалансованого бюджету та економії, депутати — розширення видатків.

Рубрика "Кабмін попрацював"

Сьогодні Кабінет міністрів на засіданні:

Схвалив угоду з Грузією про поїздки громадян за внутрішніми паспортами нового зразка – ID-картками.

Відсторонив від виконання обов’язків голову Державної служби з лікарських засобів Наталію Гудзь та її першого заступника і ініціював дисциплінарне провадження, через необґрунтоване запровадження заборони на різні вакцини впродовж останнього року.

Звільнив державного секретаря Міністерства екології та природних ресурсів Геннадія Дмитренка, через систематичне перешкоджання оголошенню конкурсів на зайняття посад державної служби, непризначення на посади переможців конкурсів, скасування та перенесення конкурсів.

І про інші новини

Палестина може визнати Крим російським. Але потім посол спростував цю заяву. Попри скандал у Раді Парубій підписав закон про ЦВК і передав президентові. На Закарпатті українцям таємно роздають угорські паспорти. Згідно з прогнозом МВФ, в найближчі 5 років ВВП на душу населення в Україні зросте на 50%. Дніпро запустив єдиний проїзний і квиток можна купити через додаток Приват24. У Києві досі не відновили гарячу воду.