Порошенко хоче викреслити з Конституції згадки про Чорноморський флот РФ у Криму

Четвер, 20 вересня 2018, 10:16

Президент Петро Порошенко заявив, що планує викреслити із Конституції України норму, яка дозволяє базування Чорноморського флоту в Україні.

Про це він сказав з трибуни парламенту у четвер під час щорічного послання до Верховної Ради.

"Після того як повернемо Крим, російської бази у Севастополі більше не буде!", - сказав Порошенко.

Також президент додав, що у понеділок своїм Указом ввів в дію рішення Ради нацбезпеки та оборони не продовжувати договір про так звану дружбу з Росією, але тепер рішення за парламентом.

"МЗС направить ноту до Москви, а я подам до парламенту відповідний законопроект, бо останнє слово в цьому питанні - за вами, шановні народні депутати", - сказав він.

Як повідомлялося, 19 вересня Указ президента України Петра Порошенка, який вводить в дію рішення РНБО про припинення договору про дружбу між Україною і Росією вступив в силу.

6 вересня на засіданні РНБО підтримали пропозицію президента про непродовження договору про дружбу, партнерство і співробітництво з Росією. 

Зокрема, припиняється дія Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, підписаного 31 травня 1997 року.

Як відомо, договір про дружбу між Україною та РФ було підписано 31 травня 1997 року терміном на 10 років (з подальшою автоматичною пролонгацією документа, якщо сторони не висловляться проти). Він набув чинності 1 квітня 1999 року.

Таким чином формально договір буде діяти до квітня 2019 року.