Кампанія РФ у Twitter була спрямована на підтримку носіння зброї у США – NPR

П'ятниця, 21 вересня 2018, 23:04

Російська кампанія у Twitter під час виборів президента США 2016 року була спрямована на підтримку зброї та організації National Rifle Association (NRA), яка просуває її носіння у Сполучених Штатах.

Про це повідомляється у дослідженні NPR у співпраці з зовнішньою компанією даних.

"З усіх питань, починаючи від раси до охорони здоров'я, прав жінок та жорстокості поліції, одностатевими шлюбами та глобальним потеплінням, облікові записи, пов'язані з агентством інтернет-досліджень (фабрика тролів – УП), прагнули посилити полеміку, викликаючи конфлікти. За винятком, коли це стосувалося зброї та NRA", - зауважують у дослідженні.

Зазначається, що російські тролі відігравали крайні праві та ліві позиції стосовно використання зброї у США.

У дослідженні проаналізували мільйони вже видалених публікацій у Twitter, пов’язаних з російськими тролями.

Минулого року Twitter повідомив комітет розвідки про тисячі облікових записів, пов'язаних з агентством інтернет-досліджень. Соцмережа видалила мільйони твітів, пов'язаних з цими обліковими записами.

Однак дослідницька лабораторія університету Клемсона випадково заархівувала видалені твіти.

Це дозволило зберегти записи за період з 2012 по 2018 роки.

"Зі сторінок, з яких поширювали повідомлення про зброю, 60 відсотків були про-NRA та за носіння зброї, тоді як лише 15 відсотків були проти. Із контенту агентства інтернет-досліджень щодо зброї, прав на її носіння та NRA, 77 відсотків записів були за NRA та на підтримку носіння зброї", - зазначає NPR.

Дослідники порахували, що повідомлення інтернет-тролів могли охопити понад 32,4 мільйона користувачів, а публікації проти зброї – 6,7 мільйонів, тобто майже у п'ять разів менше.

Як наголошується у дослідженні, така поведінка російських інтернет-тролів є аномальною.

"Я не можу згадати інше питання, де б вони не грали з обох сторін, для того, щоб посилити суперечності… Це 100 відсотків аномалія ... Дебати навколо зброї мають усі риси типового інструмента у їх наборі – але вони використовують тільки половину його ", - зазначив професор університету Клеменсон Деррен Лінвілл.

У NRA відмовилися коментувати інформацію, що російські тролі підтримують цю американську організацію.

Як повідомлялося, 15 липня у Вашингтоні затримали 29-річну громадянку РФ Марію Бутіну, її підозрюють у шпигунстві на користь Росії.

Їй висунули ще одне звинувачення в тому, що вона намагалася налагодити зв'язки з "американською організацією, яка бореться за посилення прав на володіння зброєю ... з метою просування інтересів Російської Федерації".

Після першого звинувачення росіянці загрожувало 5 років в'язниці, тепер їй "світять" всі десять.

З'ясувалося також, що в 2014 році Бутіна агітувала мешканців українського Донбасу за створення т.зв. "Новоросії".