Україні Захарченко потрібен був живий-здоровий – Єлісєєв

Четвер, 6 вересня 2018, 17:01

Україна не має жодного стосунку до загибелі ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка, якого розраховувала використати як свідка агресії Російської Федерації на Донбасі.

Про це заявив заступник глави Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв в інтерв’ю BBC News Україна.

"Українська сторона та її спецслужби не мають жодного відношення до того, що сталося із Захарченком. Ми вважаємо, що це була або спецоперація Кремля, або внутрішні кримінальні розборки", – зазначив Єлісєєв.

За його словами, Адміністрація президента має дані, в тому числі від колег по ОБСЄ, що останнім часом Захарченко перебував у досить пригніченому стані.

"Це свідчить про те, що він відчував, що щось відбувається. Українська сторона, навпаки, була зацікавлена, аби Захарченко був живий-здоровий, оскільки він для нас важливий як свідок агресії Росії проти України", – вважає Єлісєєв.

Він наголосив, що українська сторона буде робити все можливе, аби загибель Захарченка не призвела до торпедування Росією мінського та нормандського процесів.

"Станом на сьогодні передчасно говорити, що саміту в нормандському форматі не буде", – зазначив Єлісєєв.

31 серпня ватажок бойовиків ОРДО Олександр Захарченко помер від ран, отриманих внаслідок вибуху в ресторані у центрі Донецька.

В СБУ підтвердили інформацію про загибель Захарченка.

На екстреному засіданні "уряду" бойовиків ОРДО оголосили, що тимчасово виконуючим обов'язки ватажка бойовиків ОРДО стане так званий "перший віце-прем'єр" Дмитро Трапєзніков.

Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу у зв'язку з убивством Захарченка за статтею "акт міжнародного тероризму" (ст. 361 КК РФ).

Росія та підконтрольні їй незаконні збройні формування Донбасу звинуватили в смерті Захарченка українську владу.

Водночас в МЗС України заявили, що швидка реакція МЗС Росії щодо вбивства Олександра Захарченка виказує російські спроби прикрити маріонеток, яких підтримує Кремль.

РосЗМІ повідомили про затримання у Донецьку підозрюваних у замаху на Захарченка. Зазначалося, що затримані - "українські диверсанти і пов'язані з ними особи".

Пізніше виконуючий обов'язки так званого "глави ДНР" Дмитро Трапєзніков заявив, що затримані за підозрою у вбивстві Захарченка "підтвердили причетність України до цього злочину".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...