Британія ініціює внесення "Новічка" до Конвенції про заборону хімзброї

Середа, 10 жовтня 2018, 23:23

Велика Британія виступила в Організації із заборони хімічної зброї за внесення доповнення до Конвенції, яке стосувалося б нервово-паралітичної речовини "Новічок".

Про це пише постійне представництво Великої Британії при ОЗХЗ у Twitter.

"Сьогодні Велика Британія підтримала ініціативу в ОЗХЗ стосовно оновлення доповнення до Конвенції про хімічну зброю, аби спеціально включити нервово-паралітичну речовину "Новічок". Це допоможе зміцнити міжнародну архітектуру (безпеки - ред), що забороняє використання хімічної зброї після атаки в Солсбері", - йдеться у повідомленні.

9 жовтня у Гаазі відкрилася 89-а сесія Виконавчої ради ОЗХЗ, на якій обговорюються питання, пов'язані з фінансуванням процесу передачі техсекретаріату ОЗХЗ права визначати винних у застосуванні хімічної зброї.

Раніше Нідерланди проінформували про квітневу спробу російської кібератаки проти Організації із заборони хімічної зброї, якій вдалося запобігти спільними зусиллями розвідки Британії і Нідерландів.

5 березня колишній російський розвідник Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені непритомними в Солсбері і потрапили до лікарні з отруєнням невідомою речовиною, яку згодом ідентифікували як нервовий реагент "Новічок" російського походження.

В Організації із заборони хімічної зброї дійшли висновку, що влада Британії правильно ідентифікувала речовину, якою було отруєно Скрипаля і його дочку Юлію, і підтвердили російське походження "Новічка".

У справі отруєння Скрипалів може з'явитися третій підозрюваний.