Волкер уже кілька тижнів обговорює з Сурковим миротворців на Донбасі

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 11:00

Спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер вже кілька тижнів обговорює з помічником президента Росії Володимира Путіна Владиславом Сурковим можливість введення миротворців ООН на територію окупованого Донбасу.

Про це Волкер розповів в інтерв'ю "Настоящему времени".

Волкер вважає можливою і реалістичною ідею введення миротворців на Донбас.

"Я спілкувався з паном Сурковим з цього приводу останні кілька тижнів. Я вважаю, що це найпрактичніший спосіб полегшити реалізацію Мінських домовленостей", - сказав він.

Спецпредставник США пояснив, що Україна не може ввести особливий статус або амністію, або місцеві вибори на Донбасі, поки Росія окупує її територію.

"І до тих пір, поки немає безпеки, свободи пересування - немає можливості потрапити на цю територію", - додав він.

За словами Волкера, миротворці зможуть забезпечити безпеку і створити умови для вільного пересування на окупованій території.

"Ми це запропонували. Україна підтримує, "нормандська четвірка" підтримує - Франція, Німеччина. ЄС, НАТО, Канада, Великобританія все це підтримують і пропонують ввести миротворчу місію за підтримки ООН. Тільки Росія все блокує", - резюмував він.

Також він розповів, що конфлікт на Донбасі 100% контролює і продовжує Росія.

Волкер прокоментував зустріч Суркова і в.о. ватажка так званої "ДНР" Дениса Пушиліна. Зокрема, Сурков на зустрічі обіцяв підняти зарплати перед "виборами" в "ДНР".

"Росія контролює зарплати своїх робочих на Донбасі. Тому вони кажуть, що можуть підняти або опустити їх. Це показник контролю. Точно так же і в військовому аспекті", - відповів Волкер.

Україна наполягає на миротворцях на усій захопленій території Донбасу, в тому числі – на кордоні з Росією. Також Київ протитого, щоб росіяни входили у миротворчу місію ООН, якщо її спрямують на схід України.

Передбачається, що для того, аби зупинити війну на Донбасі, потрібен контингент у 20 тисяч військовослужбовців з країн, які не є членами НАТО, і 4 тисяч поліцейських.