У Путіна відреагували на рішення РПЦ: Сподіваємося, що мудрість переможе

Вівторок, 16 жовтня 2018, 14:40

Кремль стурбований розривом відносин Російської православної церкви з Константинополем і сподівається, що інтереси РПЦ будуть враховані.

Про це заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, повідомляє ТАСС.

"Ми, звичайно ж, дуже уважно і з великою стурбованістю спостерігаємо за тим, як розвиваються відносини між Російською православною церквою і Вселенським патріархатом. Це викликає нашу стурбованість", - сказав він.

Пєсков додав, що "ми всі сподіваємося на те, що все-таки мудрість переможе, але в той же час... всі інтереси Російської православної церкви будуть враховані".

Прес-секретар Путіна не став уточнювати, що має на увазі під інтересами РПЦ.

"Щодо інтересів РПЦ – сама церква повинна давати пояснення. Ми не можемо втручатися в церковні справи", - сказав Пєсков.

Разом з тим він додав, що, оскільки православ'я – "одна з основних релігій у Росії, то, природно, нам (владі РФ – ред.) не байдуже, як розвиваються відносини РПЦ з іншими церквами".

Як повідомлялося, 15 жовтня РПЦ заявила, що розриває стосунки з Константинополем.

Ця заява була реакцією на те, що 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві і зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

В УПЦ МП порівняли автокефалію для України з анексією Криму.

Президент Петро Порошенко заявив, що Російська церква вийшла на шлях самоізоляції і конфлікту зі світовим православ’ям.

Читайте також: "Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"