Митрополит Макарій: Ми жертвуємо Андріївську церкву

Середа, 17 жовтня 2018, 12:14

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) заявляє, що УАПЦ жертвує Андріївську церкву Константинополю.  

Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу ZIK.

За словами Макарія, він ставиться нормально до передачі церкви.

"Ставлюся нормально. Бо ми поминаємо Вселенського патріарха… ми повинні коритися рішенню і бажанню його святості", - сказав він.

За словами предстоятеля УАПЦ, з ним радилися, чи він погоджується на передачу церкви.

"Звернулися до мене, чи я погоджуюся дати Андріївську церкву. Я сказав, якщо УАПЦ буде входити в помісну православну церкву, то ми згідні, бо я не можу не бути послідовним. Коли я поминаю патріарха і йду назустріч, то треба жертвувати один кафедральний собор, і ми тим жертвуємо", – сказав митрополит Макарій.

Він також додав, що наразі і УАПЦ повинна щось отримати взамін.

"Я поставив перед президентом питання: ми віддаємо єдиний кафедральний собор, а нам повинні щось взамін дати. Подивимося, чи так буде", - сказав Макарій.

Нагадаємо, до 2015 року Андріївська церква була у підпорядкуванні Української автокефальної церкви.

Навесні 2015 року договір оренди закінчився, і собор почали реконструювати. А нині храмом опікується держава.

16 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Петро Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву.

Сам Порошенко згодом заявив, що це рішення погоджене з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви. Однак Макарій розповів, що з цього приводу ще точаться суперечки.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

Читайте також: "Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"