Чепіга отримав "Героя Росії" за участь в анексії Криму – розслідування

Вівторок, 2 жовтня 2018, 12:44
Чепіга отримав Героя Росії за участь в анексії Криму – розслідування

Полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга, якого Велика Британія підозрює в отруєнні сім'ї Скрипалів, отримав звання "Героя Росії" за участь у захопленні Криму.

Про це йдеться в розслідуванні російського видання "Новая газета", яка посилається на слова трьох колишніх товаришів по службі Чепіги по в/ч 20662.

Журналісти відзначають, що один з трьох товаришів по службі підтвердив, що Боширов на відео з журналісткою Симоньян - це Чепіга. Двоє інших ветеранів 282-го загону спецназу не впевнені, що Боширов і Чепіга - це один і той же чоловік. Правда, вони не бачили Чепігу з 2006 року.

"Звання Герой Росії Чепізі присвоїли за Крим, – розповів "Новой" випускник ДВОКУ, колишній товариш по службі Чепіги по загону. – На стелі біля пам'ятника Рокоссовскому в училище вибиті імена випускників, які отримали звання Героя – там є Чепіга і полковник Олександр Попов, випускник ДВОКУ 1995 року".

"Чепізі та Попову звання Героя Росії було присвоєно одним закритим указом президента і саме за Крим. Попов тоді командував зведеним загоном спецназу, а Чепіга тоді був ще підполковником", – стверджує неназваний співрозмовник НГ.

 

Товариші по службі Чепіги не змогли припустити, чим конкретно Чепіга займався в Криму, проте назвали три ключові спецоперації в Криму в лютому 2014 року: захоплення будівлі Ради міністрів Криму, захоплення аеродрому Бельбек, роззброєння бригади морської піхоти армії України в Феодосії.

За даними співрозмовників НГ, в військову академію МО Росії Анатолій Чепіга вступив уже після Криму, влітку 2014 року.

Як повідомлялось, 1 жовтня колишній журналіст "Центру управління розслідуваннями" Сергій Канєв заявив, що Чепіга "очолював операцію з вивезення до Росії екс-президента України Віктора Януковича".

5 вересня британські прокурори назвали імена двох підозрюваних росіян, яких вважають виконавцями отруєння в Солсбері. Це - Александр Петров та Руслан Боширов. Прокурори зазначили, що їхні справжні імена можуть бути іншими.

Боширов і Петров дали інтерв’ю пропагандистському ресурсу Russia Today, главред якого заявила, що чоловіки самі їй подзвонили і запропонували зустріч.

Вони підтвердили, що дійсно їздили в Солсбері, але тільки з туристичною метою – подивитися на "знаменитий своїм 123-метровим шпилем собор".

Лондон назвав інтерв'ю Петрова і Боширова російському телеканалу образою британської розвідки.

Водночас журналісти дізналися, що одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів, який називав себе "Русланом Бошировим", насправді звати Анатолій Чепіга.

Він - полковник ГРУ і нагороджений званням "Героя РФ".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування