У Раді збирають голоси за санкції проти Медведчука, 112-го й NewsOne

Середа, 3 жовтня 2018, 15:25

Група народних депутатів планує ініціювати звернення до Ради національної безпеки й оборони з проханням накласти санкції на Віктора Медведчука і пов'язані з ним компанії.

Про це повідомив депутат Мустафа Найєм у Facebook.

"Після обіцянки аргументовано висловити свою думку про кураторів NewsOne і 112 – Віктора Медведчука й Андрія Портнова – зі мною зв'язалися гостьові редактори цих телеканалів і запросили на ефір. Як і обіцяв, я прийду на обидва ефіри... і, серед іншого, повідомлю про те, що роблю все можливе, щоб ініціювати санкції щодо вищезазначених осіб і пов'язаних із ними суб'єктів", – заявив він.

Найєм зазначив, що, крім кримінального переслідування, у держави є санкції для реагування на потенційні загрози нацбезпеки.

Пропонувати їх РНБО можуть Верховна Рада, президент, Кабінет міністрів, Служба безпеки України і Національний банк.

"Ми з колегами вже підготували відповідний проект постанови Верховної Ради, якою найближчим часом звернемося до РНБО з проханням розглянути питання накладення санкцій на Віктора Медведчука і пов'язаних із ним суб'єктів, а також на інші господарчі суб'єкти, щодо яких лунають звинувачення в антидержавній діяльності", – повідомив Найєм.

Депутат уточнив "Українській правді", що зараз під проектом постанови збирають підписи, пізніше його опублікують.

"Минулого тижня я також звернувся з відповідними зверненнями від імені парламенту до президента Петра Порошенка, прем'єр-міністра Володимира Гройсмана й голови СБУ Василя Грицака, у яких прошу відреагувати на розслідування журналістів Схеми: корупція в деталях – RFERL про компанії дружини Віктора Медведчука", – зазначив він.

"Єдиний, хто поки що відреагував – Володимир Гройсман, який дав відповідні доручення своїм службам. А ось СБУ й Адміністрація президента мовчать", – повідомив Найєм.

У квітні 2018 року 99% власності каналу "112 Україна" перейшли швейцарській фірмі АТ "Плірофоріес АГ", якою володіє громадянин Німеччини Едуард Катц. За даними "Схем", новий менеджмент каналу тісно пов'язаний із політичною силою Медведчука, який є кумом президента Росії Володимира Путіна і має проросійські позиції.

Наприкінці серпня Медвудчук став першим гостем нової програми на 112-му "Велике інтерв'ю з великим політиком".

29 серпня екс-заступник голови Адміністрації президента Віктора Януковича Андрій Портнов заявив, що отримав в управління телеканал "NewsOne". Із 3 вересня він регулює інформаційну політику каналу, судячи зі слів депутата Євгенія Мураєва.

Минулого тижня петиція про "припинення антиукраїнської діяльності" телеканалів "112 Україна" і "NewsOne" на сайті Верховної Ради набрала понад 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду.

Тому 1 жовтня голова парламенту Андрій Парубій заявив, що тепер буде ініційовано відповідні закони щодо подальшої роботи згаданих каналів.