МінТОТ: В окупованому Криму приховують аварію з турбінами "SIEMENS"

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 18:09

Окупаційна влада приховує аварію з газовими турбінами "SIEMENS", що завезені на територію АР Крим в обхід міжнародних санкцій.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства тимчасово окупованих територій.

Зазначається, що 30 серпня були виявлені ознаки руйнування даху одного із виробничих приміщень Балаклавської ТЕС, що будується поблизу Севастополя.

"Ділянка покрівлі даху розмірами 10х20 метрів прогоріла, про що свідчить зовнішній вигляд зруйнованої покрівлі та характерне задимлення", - йдеться у повідомленні.

 

У МінТОТ розповіли, що у зазначеному приміщенні встановлено газові турбіни "SIEMENS", які імпортовані в обхід міжнародних санкцій.

"Саме аварія стала причиною перенесення, вже втретє, запуску згаданої ТЕС в експлуатацію, а також обмеження енергопостачання на території АР Крим", - заявили у міністерстві.

 

Повідомляється, що за наявною інформацією, зазначена аварія сталася через порушення інженерних та будівельних норм персоналом ТЕС, а компанія "SIEMENS" не надала своїх фахівців для налагодження та запуску обладнання.

 

"Будівництво ТЕС здійснюється компанією "Тєхнопромекспорт" російської державної корпорації "Ростєх", яка перебуває під українськими та міжнародними санкціями", - кажуть у відомстві.

"Природний газ, який планується використовувати для виробництва електричної енергії Російською Федерацією, незаконно видобувається із родовищ на українському шельфі Чорного моря за допомогою плавучих бурових установок "Сиваш", "Таврида", "Петро Годованець", "Україна" ("Незалежність")", - додали там.

 

Зазначається, що останні дані про роботу установок зафіксовані технічними засобами восени цього року, зокрема активність плавучої бурової установки "Сиваш" 22 вересня, "Таврида" 29 вересня, "Петро Годованець" (перейменована окупаційною владою на MODU Crimea 2 ) 2 жовтня.

Наразі, власник цих установок ДАТ "Черноморнафтогаз" та НАК "Нафтогаз України" звернувся до суду з позовом про відшкодування збитків, завданих незаконним захопленням Росією активів в АР Крим та використання природних ресурсів України.

Раніше дев'ятий арбітражний апеляційний суд визнав законною відмову судунижчої інстанції прийняти забезпечувальні заходи за позовом російської "дочки" німецького концерну Siemens до структур "Ростех" з приводу поставки турбін для споруджуваних в Криму електростанцій.

Як повідомлялося, в липні 2017 року Siemens подав позови проти причетних до постачання його турбін в окупований Крим.

Відповідачами за позовом є ВАТ "ВО" Технопромекспорт ", ТОВ" ВО "Технопромекспорт" і ТОВ "Сіменс Технології газових Турбін" (спільне підприємство Siemens і російської компанії "Силові машини").

У німецькому концерні стверджують, що отримали з надійних джерел інформацію про те, що принаймні дві з чотирьох газотурбінних установок, які були поставлені для проекту в Тамані, опинилися в Криму. Як заявляє Siemens, такий розвиток подій є явним порушення контрактів, що забороняють клієнту постачати обладнання на півострів.

"Внаслідок цього Siemens ініціював кримінальне розслідування відносно відповідальних осіб. Більш того, Siemens подав позови про припинення будь-яких додаткових поставок до Криму і повернення вже доставленого обладнання в його початкове місце призначення - Тамань", - сказав представник компанії Вольфрам Трост.

Раніше Росія доставила на окупований півострів чотири турбіни виробництва німецького концерну Siemens в обхід санкцій ЄС.

4 серпня 2017 року Євросоюз розширив санкції проти Росії через постачання турбін Siemens до анексованого Криму.

Пізніше компанія "Технопромекспорт" подала позов у суд Європейського союзу з вимогою скасувати санкції, що були накладені на компанію у зв'язку з поставками турбін Siemens в окупований Крим.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування