Адвокат про Сенцова: Йому сказали, що з нього зроблять овоч

П'ятниця, 5 жовтня 2018, 19:53
Адвокат про Сенцова: Йому сказали, що з нього зроблять овоч

Адвокат українського політв'язня Олега Сенцова Дмитро Дінзе розповів, що російські лікарі пообіцяли режисеру, що з нього зроблять овоч, якщо він не відмовиться від голодування.

Про це Дінзе розповів в інтерв’ю "Медузі".

Юрист підтвердив слова Сенцова у листі про те, що до політв'язня було "заплановано застосування примусового харчування".

"Було заплановано. Йому дали час подумати. Якщо він не піде з голодування із завтрашнього дня, то буде здійснено примусове годування - його вивезуть в реанімацію, там прикують до ліжка, вставлять трубку і будуть примусово годувати", - розповів Дінзе.

"І сказали, що з нього овоч зроблять. Овоч - це він буде просто тупо лежати на ліжку з люлькою в носі або в роті. Вони і зараз вважають, що він вже не здатен усвідомлювати свої дії, що голодування перейшло в стадію, коли настала точка неповернення. Тобто невідомо, як він вийде з голодування - 50 на 50", - зауважує адвокат.

Дінзе наголосив, що російське законодавство не дозволяє проводити таке примусове годування.

"Ні, Європейський суд з прав людини, коли втрутився в голодування Олега Сенцова, вказав російській стороні, що примусове годування прирівнюється до тортур - і застеріг від цього. Але хіба колись російську сторону щось зупиняло, якщо вони захочуть щось зробити?" - сказав захисник.

Дінзе додав, що не буде реагувати на російські дії юридично. За його словами, залишається лише спостерігати, чи зможе Сенцов вийти з голодування.

Крім того, адвокат підтвердив, що Сенцов хотів продовжити голодування.

"Якби йому не пригрозили примусовим годуванням, фізичною силою і тим, що з нього будуть робити овоч, він би продовжив голодування. Я так розумію, що наміри лікарів лабитнанзької лікарні були досить серйозними. Це громадянська лікарня, міська", - пояснив захисник.

Також він розповів про фізичний і моральний стан політв'язня.

"Фізичний стан важкий - коли йому зробили УЗД внутрішніх органів, йому сказали: "Взагалі, як ви ходите? У нас люди з такими показниками внутрішніх органів - з розкладанням, з ішемією і так далі - на ногах не стоять, вони лежать в реанімації". Моральний стан - було видно, що йому досить важко дається це рішення (про припинення голодування), тому що він людина стійка і хотів, звичайно, продовжувати голодування. З цим пов'язані його слова про те, що він просить у людей вибачення за те, що не виправдав їхніх сподівань і не домігся результату", - констатував Дінзе.

Повідомлення про те, що Сенцов має намір припинити голодування, ФСВП РФ випустив вранці 5 жовтня, якраз в той момент, коли адвокат приїхав в колонію до свого підзахисного і здав мобільний телефон, як цього вимагають правила ФСВП.

Пізніше цю інформацію підтвердила уповноважена з прав людини в Україні Людмила Денісова.

За її словами, те, що Сенцов припинив голодування, означає, що він в "критичному стані, практично за межею".

Денісова зазначила, що вихід із голодування - процес більш складний і страшний, ніж саме голодування.

Омбудсмен закликала Росію зберегти життя Сенцова і надати йому висококваліфікованих фахівців.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...