Парубій розповів, чому Рада не розглядає перейменування областей

Субота, 6 жовтня 2018, 14:06

Розгляд проектів змін до Конституції про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей відкладається через те, що ще не всі фракції визначилися з їх підтримкою.

Про це повідомив голова Верховної Ради Андрій Парубій журналістам у Тбілісі в суботу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Є організаційна частина... є і політична частина - в повному обсязі фракції ще прийняли остаточне рішення про підтримку цих законопроектів... Для мене надзвичайно важливо, щоб, коли ці питання будуть розглядатися в залі, у нас було гарантовано 226 голосів. Я переконаний, що назви ще недекомунізованих областей повинні бути змінені. І я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися, провели внутрішні дискусії", - сказав Парубій.

Разом з тим, він не став називати фракції, які поки відмовляються голосувати за ці ініціативи, але зазначив, що в кількох фракціях йдуть дискусії.

"Наведу приклад. Ряд депутатів вважає, що перейменування (Дніпропетровської - ІФ) області має бути на Дніпровську. У законопроекті - на Січеславську. І було б нерозумно, якби ми в дискусії між Дніпровською і Січеславською не прийняли рішення зовсім", - пояснив спікер.

При цьому, за словами спікера, щодо перейменування Кіровоградської області на Кропивницьку у парламентаріїв менше розбіжностей позицій.

Парубій також повідомив, що ключовими питаннями для Верховної Ради на наступному пленарному тижні буде затвердження в першому читанні проекту державного бюджету на 2019 рік і позбавлення недоторканності двох народних депутатів за поданням генпрокурора.

У червні 2018 року профільний комітет Верховної Ради з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування надав висновки до законопроектів про внесення змін до ст.133 Конституції України щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську (№8329) та Кіровоградській області (№8380) - на Кропивницьку. Тепер народні депутати можуть голосувати за направлення законодавчих ініціатив у Конституційний суд.

Згідно з процедурою, законопроект про внесення змін до Конституції України може бути розглянутий Верховною Радою тільки за наявності висновку Конституційного суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст.157 і 158 Основного закону.

Після отримання висновків парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менш ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, парламент може голосувати за нього для прийняття в цілому. Для цього буде потрібно не менше 300 голосів парламентаріїв.

8 жовтня парламентський комітет з питань регламенту розгляне подання на позбавлення недоторканності народних депутатів з "Опозиційного блоку" Олександра Вілкула та Дмитра Колеснікова. Після цього ці питання можуть бути винесені в сесійну залу для прийняття рішення Ради.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування