МВФ: більшість країн не подолали наслідки кризи 2008 року

Неділя, 7 жовтня 2018, 14:11

Через десять років після світової фінансової кризи 2008 року більшість країн так і не зуміли досягти докризових обсягів виробництва.

Про це йдеться в огляді Міжнародного валютного фонду "Перспективи світової економіки", передає "Комерсант".

За даними фахівців, криза також негативно вплинула на рівні народжуваності, міграцію і на нерівність в доходах.

Найменше постраждали ті країни, чиї банки "піддавалися більш ефективному регулюванню і нагляду", а також держави, фінанси яких "знаходилися в більш благополучному положенні", пише МВФ.

"Серед економік, які в 2007-2008 роках пережили банківську кризу, приблизно в 85% обсяг виробництва все ще нижче докризового тренду. Цей показник нижче (приблизно 60%) для групи, яка в 2007-2008 роках банківської кризи не зазнала", - стверджують аналітики.

Через кризу в багатьох країнах більш різко стали знижуватися рівні народжуваності. В майбутньому це призведе до падіння чисельності робочої сили, впевнені в МФВ.

МВФ уточнює, що ряд країн прийняли "безпрецедентні і виняткові заходи" для підтримки економіки після кризи, в їх числі - банківські гарантії і вливання капіталу, що допомогло зменшити втрати обсягу виробництва.

"Здатність реагувати на наступну кризу у вирішальній мірі залежить від подолання таких побічних ефектів від виняткових заходів політики протягом останніх десяти років", - підкреслили фахівці.

Нагадаємо, 82% коштів, зароблених по всьому світу в 2017 році, пішли в руки найбільш багатих людей, яких налічується всього 1%.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування