Епіфаній про УПЦ МП в Україні: До Томосу - жодних вагомих рішень

Неділя, 16 грудня 2018, 13:58

Новообраний глава Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що до отримання Томосу українська церква "не буде ухвалювати жодних вагомих рішень". 

Про це митрополит заявив у коментарі журналістам 16 грудня після богослужіння у Михайлівському соборі, коментуючи питання щодо подальшого статусу представників УПЦ Московського патріархату. 

"Томос - той документ, який нас оформить юридично, як автокефальну, незалежну церкву. Після цього документу ми будемо формувати усі відповідні органи, які будуть керувати та брати участь у розбудові цієї церкви", - заявив Епіфаній.

На питання, як нова українська церква буде взаємодіяти з представниками Московського патріархату, Епіфаній зазначив: "Я вже зробив звернення (до представників УПЦ МП - ред.) і сказав, що ми готові прийняти їх з братерською любов'ю, взаємоповагою, забути усі образи, які були до цього часу".

"Якщо ми цього не забудемо, то не зможемо перегорнути цю сторінку і писати вже нову історію УПЦ... Нам потрібно ще зробити дуже багато роботи в напрямку нашої єдності. Спершу ми маємо засвідчити нашу єдність, щоб серед нас панував мир і злагода. Коли це побачать інші, я вірю, що вони прийдуть до нас і ми спільно будемо будувати Українську православну церкву" , - додав Епіфаній.

Читайте також: 

Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква

15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України

Також після обрання нового глави УПЦ глава УПЦ МП Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

Після обрання Епіфаній закликав архієреїв та вірян приєднатися до новоствореної церкви.