Конкурент Епіфанія розповів, як Порошенко вмовляв його зняти кандидатуру

Вівторок, 18 грудня 2018, 13:37

Митрополит Луцький та Волинський Михаїл розповів, що зняв свою кандидатуру на виборах предстоятеля нової православної української церкви, бо його шантажували.

Про це він розповів у вівторок, 18 грудня, під час прес-конференції, передає луцьке видання  "Перший канал соціальних новин".

Раніше "Українська правда" повідомляла, що митрополит Михаїл відмовився висуватитися на пост предстоятеля після розмови з президентом Петром Порошенком.

Владика розповів, що під час собору декілька разів зустрічався з президентом Петром Порошенком і патріархом Філаретом.

"Це була просто розмова про майбутнє церкви України. Позиція президента була – давайте домовлятись, тому що для України це вирішальний момент", - пояснив духівник.

"Я зважив на те, що чекає нас у майбутньому, а це розділення, кілька православних церков, звинувачення Константинопольського патріарха в тому, що даремно з нами зв’язався, звинувачення росіян в тому, що ми тут не можемо розібратись. І я вирішив зняти свою кандидатуру на користь єдиної української церкви", - розповів Михаїл.

При цьому він зазначив, що перед цим у цього були "гарячі дискусії" з Філаретом.

За словами Михаїла, Філарет наполягав на тому, що представники УПЦ КП не можуть піти на собор і саморозпуститися, оскільки висунувши кандидатуру митрополита Єпіфанія, можуть програти у виборі предстоятеля нової церкви.

"Мовляв, є інший кандидат, який виграє. Через це Філарет сказав, що в такому випадку він не буде розпускати Київський патріархат і брати участь у соборі", - пригадав митрополит Михаїл.

"Ми стояли на межі нерозпуску. Я сказав делегатам, що мене шантажують, а це недемократично, що не було жодних аргументів на користь того, що я повинен зняти свою кандидатуру", - сказав Михаїл.

Також він зазначив, що хоч і погодився зняти свою кандидатуру на користь Епіфанія, але досі хоче бути  предстоятелем Православної церкви України.

"Від бажання стати предстоятелем я не відмовляюсь. У мене є свої бачення щодо того, якою повинна бути церква", - заявив священнослужитель.

Він запевнив, що вибори нового предстоятеля можуть відбутись у будь-який момент.

"Вибори можуть бути хоч завтра. Причин цьому декілька – смерть предстоятеля, відмова його від посади. Те, що він молодого віку – не гарантія того, що надовго залишиться на посаді", - зауважив митрополит.

Раніше офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання Митрополита Епіфанія предстоятелем новоствореної Православної церкви України.

У новині Ватикану йдеться про те, що 39-річного митрополита Епіфанія обрали головою Української православної Церкви.

"Він прийняв на себе титул Митрополита Київського і всієї України", - йдеться в новині католицького порталу.

Як повідомлялося, у суботу об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Української православної церкви.

Офіційною назвою новоутвореної автокефальної православної церкви є Православна церква України.

Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного предстоятеля Православної церкви України Епіфанія на вручення томосу до Стамбула 6 січня.

Читайте також:

Митрополит Київський Епіфаній. Як в Україні з'явилася автокефальна Церква