США відреагували на розміщення Росією бойових винищувачів у Криму

П'ятниця, 21 грудня 2018, 22:52

Про це йдеться у заяві в.о. заступника голови місії США при ОБСЄ Грегорі Маркіса, повідомляє "Голос Америки".

"США непокоять повідомлення, що Росія розміщує додаткові бойові винищувачі в Криму, ймовірно готуючись для ще однієї "провокації" України", - наголосив Маркіс.

У заяві наголошується, що Росія провадить кампанію з дезінформації, аби виправдати мілітаризацію Криму.

В.о. заступника голови місії США при ОБСЄ нагадав, що мілітаризацію Росією Криму, Азовського та Чорного морів міжнародна спільнота засудила, затвердивши 17 грудня резолюцію Генеральної Асамблеї ООН.

"Обмеження проходження торговельних кораблів через Керченську протоку є ще одним способом, яким Росія намагається дестабілізувати Україну", - сказано у заяві.

Дані спостережної місії ОБСЄ показали, що обсяги вантажообігу в порту Маріуполя зменшились з 700 тисяч до 450 тисяч тонн з того часу, як РФ почала обмежувати доступ до Азовського моря в квітні.

В заяві США знову закликали Росію негайно звільнити захоплених українських моряків, повернути українські кораблі і поважати суверенітет та територіальну цілісність України, включаючи територіальні води.

США також поновили заклики до Росії дотримуватись прав людини в Криму і, зокрема, закликали звільнити Едема Бекірова.

"Через те, що Бекіров пройшов через ампутацію кінцівки, має кардіальні ускладнення, діабет та інші проблеми здоров'я, заяви (російської – ред.) влади, що він перевозив великі обсяги важкої вибухівки, видаються навіть більш абсурдними ніж те, що вони говорять зазвичай, щоб виправдати ув'язнення противників російської окупації", - наголошується в заяві.

США також побачили повернення до радянських методів каральної психіатрії в тому, що Сервера Мустафаєва було відправлено до психіатричної установи на "обстеження" тривалістю у місяць.

Нагадаємо:

  • На в'їзді до окупованого РФ Криму з боку Чонгара 12 грудня росіяни затримали громадянина України, кримськотатарського активіста Едема Бекірова.
  • Як повідомлялося, 21 травня окупанти провели обшуки вдома в активіста "Кримської солідарності" Сервера Мустафаєва в Бахчисараї і в Едема Смаілова в селі Долинне Бахчисарайського району.
  • Мустафаєва та Смаілова затримали за підозрою в участі в діяльності організації "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі".
  • Супутник зафіксував на аеродромі Бельбек в окупованому Криму 24 літаки винищувальної авіації та 150 одиниць спецтехніки.