Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Оприлюднено обмеження для безпілотників: дім Порошенка – табу

Субота, 12 січня 2019, 01:31
Оприлюднено обмеження для безпілотників: дім Порошенка – табу

Державна авіаційна служба України запровадила обмеження на польоти безпілотних повітряних суден, зокрема не рекомендовано літати над будинком президента.

Мапу "заборонених зон" оприлюднено на сайті відомства.

Державіаслужба констатує, що зараз питання безпечного використання безпілотних повітряних суден (БПС) недостатньо врегульовано.

"З огляду на стрімкий розвиток ринку БПС, ми працюємо над розробкою нових правил, що безпечно інтегрують нові види повітряних суден до існуючої системи використання повітряного простору", – інформує відомство.

"Наразі, якщо ви маєте БПС вагою до 20 кг, польоти таких повітряних суден мають виконуватися у межах зон обмежень/резервувань повітряного простору. Для цього потрібно звернутися з листом в довільній формі за разовою заявкою до Украероцентру за 10 робочих днів за телефоном +380 44 351 59 92 (цілодобово) або nach_smeny@ukrsatse.aero", – інформує авіаслужба.

Серед зон, у яких заборонено літати, і Козин, де розташований будинок Петра Порошенка.

Літати в Козині над домом Порошенка заборонено
Літати в Козині над домом Порошенка заборонено
 

У "Всеукраїнській федерації власників безпілотників" мапу зон побачили 11 січня, сказав "Українській правді" засновник Quadrocopter.ua і дистриб'ютор DJI в Україні Тарас Трояк:

"Карту ми побачили тільки сьогодні. 1,5 місяці тому давали запит, щоб вони надали інформацію, коли будуть нові правила щодо експлуатації БПС. Але досі немає відповіді".

"І навіть ті рекомендації, які вони зараз розмістили на сайті, вони не відповідають тому нормативному документу, який був прийнятий у вересні – "Порядок використанні повітряного простору". Бо тут сказано, що польоти БПС вагою до 20 кг мають виконуватися у межах зон обмежень/резервувань повітряного простору", – додав Трояк.

"Фактично, вони виділили зони і кажуть, що БПС можуть літати тільки там, але з їхнього дозволу – що в принципі не відповідає цим правилам, тому там написано, що в усіх інших місцях можна літати без жодних дозволів", – наголосив він

Трояк зазначив, що є й рекомендації "пілотам": не намагатися втрутитися за допомогою безпілотника в чиєсь приватне життя, не робити спроб когось сфотографувати або зафільмувати без його дозволу, припиняти політ на вимогу представників правоохоронних органів або військових.

"Фактично таких норм у жодних документах немає. Це просто рекомендація Державіаслужби, яка не має жодних юридичних наслідків", – сказав пан Тарас.

"Єдиний плюс цих рекомендацій, що ми зараз бачимо зони з обмеженнями. Дійсно, у цих зонах потрібно приділяти більше уваги безпеці польоту, тому що там накладені обмеження – це значить, що потенційно там можуть літати літаки", – зазначив він.

Трояк підтвердив: "У Козині зона є, тому що там знаходиться будинок президента. Це зона не тільки для безпілотних літальних суден, а також для будь-яких пілотованих суден".

"Фактично за допомогою цієї зони вони закривають можливість знімати маєтки чиновників у Козині, тому що прирівнюють квадракоптер до літальної техніки, хоча ця техніка в тому районі використовується просто для фіксації, як літаюча камера", – додав він.

Однак за невиконання рекомендацій жодної відповідальності поки немає. За cловами Трояка, між головою Державіаслужби та Федерацією була домовленість: "Поки цих правил немає, вони не будуть застосувати санкції до власників БПС".

"У цих зонах краще, якщо ви не отримуєте дозвіл, вище 50 метрів не літати. Але через те, що досі немає правил експлуатації БПС, притягнути до відповідальності власника безпілотного літального апарату фактично неможливо", – сказав Трояк.

Нагадаємо:

  • У ЗСУ погрожували збивати безпілотники над військовими об’єктами, а осіб, які ними керують, притягати до відповідальності.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування