Уряд США подвоїв оцінку збитку від "шатдауну" - ЗМІ

Середа, 16 січня 2019, 02:18

Економіка США втрачає від тимчасового припинення роботи уряду удвічі швидше, ніж адміністрація Білого дому прогнозувала спочатку.

Про це повідомляє CNBC із посиланням на джерела.

Тепер в адміністрації очікують, що кожний тиждень "шатдауну" буде призводити до зниження темпів росту ВВП США у першому кварталі на 0,1 відсоткового пункту. 

Раніше передбачалось, що "шатдаун" послабить ріст економіки Сполучених Штатів на 0,05 відсоткового пункта на тиждень.

"Це сталося тому, що адміністрація спочатку рахувала лише вплив від заморожування зарплати для 800 тисяч працівників федеральних установ.

Але, як виявилося, негативна тенденція подвоїлася через те, що зарплату не отримують також люди, які працюють за контрактами в урядових відомствах", - йдеться у повідомленні.

За прогнозами, якщо "шатдаун" триватиме до кінця січня, національний ВВП може втратити половину процентного пункту.

Нагадаємо:

  • Американські сенатори не змогли узгодити проект бюджету країни, через що в США тимчасово призупинилася робота держустанов ("шатдаун"). 
  • Документ не був прийнятий через розбіжності між демократами і республіканцями щодо планів президента США побудувати стіну на кордоні з Мексикою.
  • Трамп вимагає виділити майже 6 мільярдів доларів на фінансування стіни, а демократи категорично відкидають цю пропозицію.
  • Палата представників Конгресу США, більшість у якій мають демократи, ухвалила низку законопроектів, спрямованих на завершення "шатдауну". Водночас Палата відкинула вимогу президента Трампа про додаткове фінансування прикордонної стіни.
  • "Шатдаун" у США розпочався у ніч на 22 грудня 2018 року. Минулої суботи він подолав рекорд тривалості в історії Сполучених Штатів.
  • Повідомлялось, що "шатдаун" уже обійшовся економіці США у 3,6 млрд доларів.