Варфоломій: Починається нова сторінка в історії України

Неділя, 6 січня 2019, 11:06
Варфоломій: Починається нова сторінка в історії України

Вселенський патріарх Варфоломій вважає, що після передачі Православній Церкві України томоса про автокефалію починається нова сторінка в історії України.

Про це він заявив у неділю в промові під час богослужіння у церкві Святого Георгія в Стамбулі, частину якої наводить "Громадське".

"Сьогодні розпочинається нова сторінка в історії України. Константинопольська церква, яка таким саме способом дарувала еклезіастичний статус автокефалії всім новим заснованим церквам, сьогодні дарує її вам. Сьогодні, офіційно та канонічно, ви стаєте 15-ю церквою у благословенному хорі автокефальних церков", - сказав Варфоломій.

За його словами, "зима минула" для схизми та розділення, "дощ скінчився та канув" для еклезіастичної ізоляції.

"Як свідчать архівні джерела та події, що відбувалися, ті, що були у минулому, та теперішні, йдеться не лише про те, що віряни Києва коли-небудь вважали себе частиною Церкви Москви. Вже від 1325 року (тоді була заснована кафедра митрополита у Москві, до того вона була у місті Владимир — ред.), коли митрополія Києва була тимчасово передана Москві, віряни в Києві прагнули еклезіастичної незалежності — це бажання не зникло протягом століть і перетворилося на потужне та непереборне бажання їхньої душі", - зазначив Вселенський патріарх.

Саме тому, за його словами, перша конституція України гетьмана Пилипа Орлика, яка з’явилася у 1710 році, зазначила, що "Православна церква України має залишатися під святим апостольським престолом у Константинополі".

"Отже, враховуючи беззаперечні та непохитні історичні свідчення, ми звичайно взяли до уваги постійні запити дарувати автокефалію і в частині ієрархії, і в питанні статусу", - наголосив Варфоломій.

Нагадуємо:

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News