Київський суд вирішив не саджати керівника окупаційної влади Севастополя

Вівторок, 8 січня 2019, 17:01

Голосіївський райсуд Києва засудив колишнього "заступника голови Севастопольської міської держадміністрації" Олега Кізіменка до п'яти років в’язниці умовно.

Про це із посиланням на матеріали суду повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Кізіменка затримали за те, що він сприяв створенню окупаційних органів влади, передавав окупантам службову документацію, а також сприяв РФ у підривній діяльності проти України.

Свій вирок суд виніс 26 грудня 2018 року, визнавши екс-чиновника винним у вчиненні умисних дій для зміни меж території та державного кордону України (ч. 2 ст. 110 КК України).

 
Олег Кізіменко
фото: юрій луценко / Facebook

Під час слідства з’ясувалося, що у період з 20 лютого до 4 квітня 2014 року, перебуваючи в Криму, Кізіменко отримав від в.о. першого заступника голови Севастопольської міськдержадміністрації пропозицію обійняти посаду "заступника голови Севастопольської міської адміністрації з питань життєдіяльності міста Севастополь", яка діяла вже не як орган державної влади або місцевого самоврядування в Україні, а як окупаційна організація Росії.

"ОСОБА_1 (Кізіменко), обіймаючи цю посаду, як представник влади, діючи умисно, для зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом проведення і підтримки політики окупаційного режиму в сфері будівництва та житлово-комунального господарства, брала безпосередню участь у створенні окупаційних органів влади на території півострова Крим і особисто організувала їхню роботу, зокрема неодноразово публічно, в присутності інших осіб, висловлювалася щодо популяризації серед населення АР Крим ідеї необхідності зміни меж території України", - йдеться в рішенні суду.

Крім того, як встановив суд, чиновник активно вживав заходів для зміни системи діяльності державних органів України шляхом надання вказівок підлеглим йому працівникам Севастопольської МДА щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства РФ.

Також у вироку Кізіменко названий комерційним директором ТОВ "Хозхімсервіс". Ця фірма належить його родині і часто заробляє на державних тендерах. Лише за останні два роки компанія виграла закупівель на понад 2 мільярда гривень. Зокрема, у листопаді 2018 року севастопольский "чиновник" із родиною отримав від держави замовлення на ремонт вартістю 32,3 мільйона.

Голосіївський райсуд визнав Кізіменка винним і призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на п'ять років, але з пом’якшенням - його звільнили від відбування покарання і дали випробувальний термін один рік.

Протягом цього часу Кізіменко не має права виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації та повинен повідомляти про зміну місця проживання.

Нагадуємо:

  • Восени 2018 року кримські управління СБУ та прокуратури затримали Кізіменка, який після окупації Криму працював на посаді "заступника голови Севастопольської міської державної адміністрації".
  • Після затримання Кізіменку оголошували підозру у державній зраді, яка передбачає суворіше покарання: від 5 до 15 років позбавлення волі. Ще у вересні 2018 року справа проти нього стосувалась саме держзради. Однак у рішеннях, ухвалених за кілька місяців, його вже підозрювали за менш тяжкою статтею.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування