Гриценко: Перемога! Суд вдарив ЦВК по руках за "легалізацію піраміди"

П'ятниця, 1 березня 2019, 07:48
Гриценко: Перемога! Суд вдарив ЦВК по руках за легалізацію піраміди

Суд визнав протиправною і недійсною постанову Центральної виборчої комісії про аспекти ведення передвиборчої агітації, зокрема, на підставі неоплачуваних договорів.

Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив позов кандидата в президенти Анатолія Гриценка.

"Весна – і зранку перша перемога!", – написав Гриценко у Facebook.

"Ми виграли суд – він засудив ЦВК за спробу легалізувати піраміду підкупу голосів через нібито законні виплати "агітаторам" гаранта. ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, почала вказувати правоохоронцям, мовляв, це не підкуп, а норма", – повідомив він.

"Суд вдарив по руках їхній ЦВК – визнав її постанову незаконною і недійсною!", – заявив кандидат у президенти.

Представник Гриценка в ЦВК Руслан Чорнолуцький повідомив "Інтерфакс-Україна" що Шостий апеляційний адмінсуд задовольнив позов про визнання протиправною і недійсною постанову ЦВК №376 від 22 лютого.

Засідання почалося о 17-й годині 28 лютого і завершилося після опівночі.

В якості третьої сторони на боці позивача виступала інша кандидат у президенти Юлія Тимошенко, яку в суді представляв народний депутат і її уповноважений представник в ЦВК Сергій Власенко.

Чорнолуцький сказав: "Ми довели, що ЦВК вийшла за межі своїх повноважень, вона не мала права тлумачити імперативну норму, яка забороняє оформлення договорів з виборцями, будь-які доплати їм з виборчого фонду".

"Таким роз'ясненням вони хотіли через компенсацію витрат легалізувати просто роздачу готівки через "прокладку", тобто виборчий фонд перерахує кошти на громадську організацію, а вона повинна компенсувати нібито витрати на телефонний зв'язок, проживання, поїздки", – зазначив він.

 
 
 

За словами представника Гриценка, правоохоронні органи не повинні дотримуватися цієї постанови ЦВК.

"Ці роз'яснення не можуть бути обов'язковими ні для окружних, ні для дільничних виборчих комісій, ні для інших суб'єктів виборчого процесу. А це означає, що використання юридичними особами грошей, які надійшли з виборчих фондів на так звані компенсації, протизаконно", – додав Чорнолуцький.

Дане рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку у Верховному суді.

22 лютого ЦВК затвердила роз'яснення, в якому говориться, що участь виборців у здійсненні передвиборчої агітації, в тому числі на основі неоплачуваних договорів на її проведення, гарантована Конституцією України і не може бути обмежена.

У ЦВК зазначили, що залучення виборців до здійснення агітації можливо тільки на безоплатній основі.

При цьому договори з ними можуть передбачати відшкодування витрат на телефонні послуги, проїзд (включаючи перевезення багажу), харчування, проживання та інші витрати в разі здійснення агітації в іншому населеному пункті.

При цьому кошти, сплачені кандидатом на пост президента за таким договором, повинні бути відображені в звіті про надходження коштів на поточний рахунок виборчого фонду кандидата і їх використанні за кодом статті витрат "Інші витрати на передвиборну агітацію".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування