Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Епіфаній готується до зустрічі зі Святославом через службу в Софії

Понеділок, 4 березня 2019, 13:23

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній готується до зустрічі із главою Української греко-католицької церкви Святославом, щоб вирішити питання служіння у Софії Київській.

Про це він сказав в інтерв'ю "Українській правді".

"Повинна відбутися особиста зустріч моя із Блаженнішим Святославом, де ми повинні обговорити ті питання, які нас турбують. Це стосується безпосередньо їхнього служіння в Святій Софії Київській. Для православних цей собор є знаковим собором і завжди вважався історичним кафедральним собором київських митрополитів. І тому Софія до цього часу слугувала таким символом єдності", - сказав він, додавши, що дата зустрічі ще не назначена, оскільки Блаженніший Святослав ще не повернувся з Риму.

Епіфаній розповів, що від початку незалежності уже сформувалася нова практика використання Софії.

"Декілька разів на рік члени Всеукраїнської ради церков збираються, моляться, на День незалежності, на Покрову, на День захисника. Тому вже є певна практика, навіть в час незалежності української держави, де Софія використовувалася тільки в таких особливих історичних моментах", - сказав він.

Предстоятель ПЦУ наголосив: "ми не претендуємо на повсякденне служіння в стінах Великої Софії".

"Ми здійснюємо богослужіння в Теплій Софії повсякденно. І кожен має можливість відвідати і взяти участь у богослужінні", - сказав він.

Нагадаємо:

  • Колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет звернувся до глави УГКЦ Святослава з закликом не проводити заплановану на 7 квітня літургію в Софійському соборі у Києві.
  • Він пояснив, що "це незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала літургію в центрі українського православ’я" і це може викликати "спротив з боку православних українців".
  • Українська греко-католицька церква заявила, що наразі остаточно не вирішила, чи проводити богослужіння в Софійському соборі в Києві.

    

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування