Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міжнародний аудит "Укроборонпрому", який пообіцяв Порошенко, завис з 2017 року

Четвер, 7 березня 2019, 14:10

Тендер про міжнародний аудит державного концерну "Укроборонпром", який пообіцяв ініціювати президент Петро Порошенко, був оголошений ще в 2017 році.

Про це свідчать дані системи закупівель "Prozorro", пишуть "Наші гроші".

За даними Prozorro, "Укроборонпром"  ще в листопаді 2017 року оголосив перший тендер щодо "консультаційних послуг" очікуваною вартістю 130 млн грн.

Тендер мали провести за процедурою двоетапного конкурентного діалогу.

Однак у грудні 2017 року його відмінили та оголосили наново з розподілом на три лоти, одним з яких був, безпосередньо, "незалежний аудит згідно з міжнародними стандартами".

У ЗМІ відзначають, що у 2018 році тендерну документацію кілька разів змінювали, а потім відмінили частину змін.

 
Три лоти
скріншот: Наші гроші

Зокрема, остаточна версія обмежилася "5 підприємствами з кожного з 6 кластерів концерну з найбільшою вартістю активів за 2017 рік або 5 підприємствами з кожного з 6 кластерів, які мали найбільші прибутки та/або збитки за 2017 та 2018 роки".

Тобто аудиту тридцяти підприємств.

Про бажання провести міжнародний фінаудит концерну заявили 4 компанії: словенська "Grant Thornton Advisory d.o.o." та українські ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги", ТОВ "Грант Торнтон Легіс" і ТОВ "Бейкер Тіллі Україна".

За умовами контракту, послуги мали надатися 1,5 роки після підписання договорів.

"У грудні 2018 року було оприлюднено учасників майбутніх торгів, і відтоді тендер не рухався. У системі немає даних про оголошення другого етапу конкурентного діалогу", - зазначають ЗМІ.

За остаточною версією документації, міжнародному фінаудиту підлягали: концерн, підприємства-учасники концерну, акціонерні товариства в управлінні концерну.

Третій лот – юридичне консультування передбачав аналіз важливих договорів для концерну "на предмет реальності, дійсності, законності та наявності ризиків оскарження".

Нагадаємо:

  • 6 березня президент Петро Порошенко заявив на засіданні Ради національної безпеки та оборони, що ініціює міжнародний аудит і комплексну ревізію усіх контрактів державного концерну "Укроборонпром". 
  • 25 лютого видання "Bihus.info" оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор.
  • За даними журналістів, 22-річний Гладковський-молодший разом із партнерами організував постачання контрабандних російських деталей для військової техніки, за які держпідприємства переплачували у 2-4 рази, купуючи його у фірм-прокладок. Керівництво "Укроборонпрому" знало про оборудки і давало на них згоду.
  • 4 березня журналісти оприлюднили ще одну серію розслідування. У ній стверджувалося, що Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував "відкат" з розкрадання в оборонному комплексі у розмірі 30 тисяч доларів.
  • 4 березня Порошенко звільнив Гладковського з РНБО.
  • Олег Гладковський разом із Ігорем Кононенко є найближчими партнерами президента і керують бізнесом Порошенка після його обрання.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування