Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Мільярдні розтрати в банку Жеваго: оголошено підозри двом топ-менеджерам

Понеділок, 5 серпня 2019, 16:48
Мільярдні розтрати в банку Жеваго: оголошено підозри двом топ-менеджерам

Джерело: заступник голови Державного бюро розслідувань Ольга Варченко у Facebook

Державне бюро розслідувань оголосило двом топ-менеджерам збанкрутілого банку "Фінанси та кредит" про підозру в розтраті 2,5 млрд грн фінустанови. На причетність до злочину перевіряють також народного депутата.

Пряма мова: "Маємо черговий успішний кейс. Одразу скажу – провадження резонансне. Сьогодні оголосили про підозру двом топ-менеджерам банку "Фінанси та кредит". Вони, за попередньою версією слідства, перебуваючи у змові із іншими посадовими особами банку, розтратили 2,5 мільярда гривень банку. Також на причетність до злочинної схеми перевіряємо народного депутата України".

Деталі: За словами Варченко, під час досудового розслідування встановлено, що офшорна компанія у період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках. Згодом між фінустановами (банком "Фінанси та кредит" та іноземними банками) було укладено договори застави на суму понад 113 мільйонів доларів, яким український банк поручався за офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

Далі, у 2015 році, за невиконання зобов’язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягують з рахунків банку "Фінанси та кредит" саме ті 113 мільйонів доларів. Заставу іноземні банки списали одразу після того, як банк "Фінанси та кредит" було оголошено неплатоспроможним.

Розміщення коштів банку "Фінанси та Кредит" на кореспондентських рахунках в банках-нерезидентах впливало на ліквідність банку, що зрештою позначилося на його платоспроможності.

Як повідомляє Варченко, матеріали, зібранні слідством, дають підставу вважати що екс-заступник голови правління банку, начальник одного із управлінь фінустанови та інші топ-менеджери причетні до організації злочинної схеми з розтрати грошей банку.

Екс-заступнику голови правління інкримінують фіктивне підприємництво та розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем, начальнику управління – тільки розтрату.

Що було раніше: про підозру також було повідомлено п’ятьом топ-посадовцям банку, двоє з яких зараз оголошено у міжнародний розшук.

Крім цього, одному із екс-заступників голови правління "Фінанси та кредит" у липні цього року обрали запобіжний захід – тримання під вартою на 2 місяці з можливістю вийти під заставу в розмірі 232 мільйони гривень.

Нагадаємо:

  • Раніше банком "Фінанси та кредит" володів відомий олігарх і нардеп Костянтин Жеваго.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:14
Банки Вірменії припинять прийом карток російської платіжної системи "Мір"
09:11
Їдь так, щоб куля не наздогнала. Як гонщиця Галина Алмазова намагалася обігнати смерть на передовій
08:59
У Бундестазі посилюється скандал довкола витоку деталей із зустрічі про Taurus для України
08:24
фото Росіяни вночі вдарили по Селидовому: 4 поранених
08:14
ЗСУ за добу знешкодили 840 окупантів та 30 артилерійських систем – Генштаб
08:10
ЄС та Швейцарія розпочали процес для поглиблення відносин
07:58
Окупанти активно атакують на 7 напрямках, за добу було понад 60 боєзіткнень − Генштаб
07:28
У Мінветеранів пояснили, кого ховатимуть на Національному військовому меморіальному кладовищі
06:28
Глава Пентагона переконуватиме на "Рамштайні" союзників у відданості США Україні – Reuters
05:14
Путін хоче використати "рекордну перемогу" на "виборах" для затяжної війни в Україні – ISW
Усі новини...